obrázek z archivu ireceptar.cz

Vyznáte se v dýních? Muškátová, fíkolistá, špagetová, hokkaido…

Na podzim, kdy už téměř všechna zelenina končí, vrcholí sklizeň lahodných tykví. I u nás jsou s postupem času stále oblíbenější. A právem.

Dýně mají řadu skvělých vlastností – jsou chutné a můžeme je upravovat na desítky způsobů, snadno se pěstují, netrpí chorobami ani škůdci a plody je možné skladovat dlouho po sklizni.

Dýně je univerzálně užitečná

Některé odrůdy tykví patří chuťově ke zcela výjimečným potravinám. Pro vysoký obsah kalorií a univerzální využití v kuchyni je lze používat jako základní potravinu srovnatelnou třeba s brambory. Dýně jsou bez nadsázky multifunkční potravinou, dužninu využijeme v kuchyni nebo ke krmení domácích zvířat, semena můžeme sušit nebo z nich lisovat olej, z některých tykví lze dokonce vyrábět nádobky nebo je využít jako dekoraci.

máslová dýně (Butternut)máslová dýně (Butternut)Autor: Archiv ireceptar.cz

Dar z Nového světa

Tykve pocházejí z Ameriky a patří mezi nejstarší užitkové rostliny. V Evropě zdomácněly krátce po objevení Ameriky a odtud se dostaly i do Asie. Pro lepší orientaci se tykve rozdělují do čtyř skupin – obecné, velkoplodé, muškátové a fíkolisté.

Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Většinou se jí říká zeleninová, protože tyto tykvičky sklízíme postupně v nedozrálém stavu jako okurky. Do této skupiny patří světlé patizony s diskovitými plody, zelené a žluté cukety kyjovitého tvaru (jimž vévodí novinka – odrůda Tondo di Piacenza s plody kulatými) a béžové válcovité tykve kabačky. Botanicky do této skupiny patří ještě tykve špagetové, olejné a okrasné.

  • Tykev špagetová má 20 až 30 cm dlouhé, vejčitě oválné plody, které váží kolem 2 kg. Pod tvrdou žlutou slupkou se skrývá jemná nitkovitá dužnina, která se po uvaření rozpadá na vlákna podobná špagetám. Pro nízký obsah kilojoulů se po-užívá jako dietní „těstovina“ jemné chuti.

tykev Turbante Turcotykev Turbante TurcoAutor: Archiv ireceptar.cz

Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)

Známe je jako dýně a jde o nejrozšířenější druh ze všech pěstovaných tykví. Na plazivých rostlinách se šlahouny až několik metrů dlouhými rostou plody, které se využívají pouze plně dozrálé. Na rozdíl od zeleninových tykví mají jemnější, sladší a barevnější dužninu i méně tvrdou slupku.

  • Do této skupiny patří Goliáš – velmi bujně rostoucí odrůda, jejíž plody mohou vážit až 30 kg. Je to asi nejznámější tykev vhodná třeba na přípravu kompotů či džemů.
  • Atypické, ploše kulovité tvary šedozelené barvy charakterizují odrůdu Marina di Chioggia. Povrch plodu je výrazně žebrovaný a hrbolatý, pevná dužnina chutí připomíná mrkev. Hodí se pro konzervování i na přímý konzum, výborně ji lze kandovat. Navíc zralé dýně tohoto druhu jsou velmi dekorativní.
  • Tykve Turbante Turco jsou ploše kulovité jako turban, s výrazným žebrováním, oranžová slupka má bílé skvrny („turban“ uprostřed plodu bývá zelený). Pevnou dužninu lze opět báječně konzervovat, jíst ji můžeme i syrovou. I tyto tykve poslouží jako krásná dekorace.
  • Zejména děti bude zajímat, z čeho se vyřezávají strašidelné hlavy pro podzimní svátek Halloween. Je to Gigante: hladký, jemně žebrovaný plod váží 8 až 12 kg, má lesklou, jasně oranžovou slupku. Z vydlabané dužniny můžeme uvařit třeba polévku nebo z ní připravit kompot.

dýně hokkaidodýně hokkaidoAutor: Archiv ireceptar.cz

Velmi vyhledávanou odrůdou tykve je odrůda Hokkaido, a to především pro její výjimečné vlastnosti. Předností odrůdy je vysoký podíl dužniny k semeníku a dále vysoký obsah karotenu. Právě to ji vyneslo na jedno z předních míst pro využití ve vegetariánské kuchyni a při přípravě racionální výživy. Může však být velmi zajímavým zpestřením každého jídelníčku. Kromě karotenu obsahuje i zinek – minerál nezbytný pro lidský organismus – a dále dobře stravitelný polysacharid blahodárně působící na vnitřní orgány. Je tedy velice vhodná i pro diabetiky. Hokkaido můžeme péci, smažit i vařit, konzumovat v syrovém stavu v míchaném zeleninovém salátu nebo z něj připravit polévku. K atraktivním novinkám patří i Hokkaido zelené (zvané „Kabocha“), Hokkori a Blue Kuri.

Tykev muškátová (Cucurbita moschata)

V tuzemském sortimentu ji zastupuje velmi raná odrůda Butternut (máslová dýně) hruškovitého tvaru a světle zelené, později béžové barvy, s plody velkými 15x30 až 50 cm. Jemná masitá dužnina nabízí máslově ořechovou chuť a málo semen. Hodí se hlavně ke konzervování, ale mladé plody je možné konzumovat i syrové nebo z nich připravovat saláty.

máslová dýně (Butternut)máslová dýně (Butternut)Autor: Archiv ireceptar.cz

Tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia)

Zástupci této skupiny velmi pozdních tykví se u nás využívají jen jako podnož pro roubování okurek a melounů. Pokud na jaře koupíme roubované okurky, podnoží bude právě tato tykev.

Akční letáky