Není nad léčivý bylinkový koutek v zahradě. Bylinky se hodí nejen do mnoha pokrmů, ale i míchaných drinků a teplých nápojů. A nejlepší jsou ty čerstvě utržené. Pokud je nebudete stíhat spotřebovat, usušte si je na zimu. Abyste se dočkali co největší úrody, zkuste se vyhnout při jejich pěstování těch nejčastějších chyb a omylů.

Inspirovat se můžete v následujícím videu:

Zdroj: Youtube

Domácí bylinky jsou luxus

Pokud doposud bylinky stále jen nakupujete, pusťte se do vlastního pěstování. Zhotovte si na zahradě léčivý bylinkový koutek, který bude každý obdivovat a vy budete mít vlastní přísun vitamínů, minerálů, chutí a mnoha vůní. Jakmile si na pravidelné užívání bylinek zvyknete, nebudete bez nich chtít být. Většina bylinek nevyžaduje nijak speciální péči, můžete je kombinovat i s různými keři a trvalkami. Na co byste si měli dát při jejich pěstování pozor?

Špatné světelné podmínky

Pokud jste se rozhodli vypěstovat si bylinky ze semínek, je nejvyšší čas začít. Aby vám bylinky správně vyklíčily a dostatečně se vyvinuly, věnujte jim místo nejlépe na okenním parapetu. Nejvíc se jim bude dařit na jižní straně při teplotě kolem 20 °C.

Mladé rostliny se však šplhají za světlem a na stinném místě by se zbytečně vytáhly do výšky. V případě, že bude hodně slunečno, je naopak lepší semínka či klíčky přistínit, podobně jako malé sazeničky, aby je ostré sluneční paprsky nepopálily.

Nekvalitní sazenice

Ať už jste si vypěstovali své vlastní sazeničky, anebo využijete ty koupené, vždy by měly být kvalitní. Proto vždy vybírejte v ověřených zahradnictvích. Mladá rostlina musí už na pohled vypadat zdravě a vždy by měla mít pevné listy a výhonky.

Spodní část rostliny vždy pečlivě prohlédněte, často na nich bývají škůdci. Ti by vám mohli pěstování značně zkomplikovat. Před samotným vysazením vytáhněte opatrně sazeničku z výsadbové nádoby a pečlivě zkontrolujte i kořenový systém. Jednotlivé kořeny by měly být zdravé, bílé a dobře vyvinuté.

Některé bylinky se vzájemně nesnesou

Je jedno, jestli budete několik druhů bylinek pěstovat v nádobě, zahradních koutcích či záhonech. Mix byste vždy měli přizpůsobit jejich požadavkům, které by neměly být značně rozdílné. Zpravidla se jedná o zálivku. Proto si dopředu pečlivě rozmyslete, které bylinky spolu sesadíte.

Existuje několik bylin, které se vzájemně nesnesou a neměli byste je vzájemně sesazovat. Které to jsou?

  • Máta a tymián - Máta se dokáže velmi agresivně rozrůstat a může snadno přerůst a zničit slabší tymián.
  • Šalvěj a bazalka - Šalvěj vylučuje do půdy chemikálie, které mohou negativně ovlivnit růst a chuť bazalky.
  • Rozmarýn a koriandr - Rozmarýn rovněž může vylučovat chemikálie. Ty mohou ovlivnit růst a chuť koriandru k horšímu.
  • Citronella a levandule - Citronella může být pro levanduli škodlivá, protože produkuje látky, které mohou brzdit růst levandule.
  • Kopr a fenykl - Tyto dvě bylinky by neměly být vysazovány vedle sebe, protože jsou si velmi podobné a mohou se navzájem křížit, což může ovlivnit jejich chuť i kvalitu.

Je vždy dobré pečlivě zvážit, jaké bylinky vysadíte vedle sebe, aby si vzájemně nekonkurovaly, co se týče prostoru i živin.

Nevhodný substrát

Bylinky už dle svého středomořského původu vyžadují především dobře propustnou hlinitopísčitou půdu. Pokud nevyužijete koupenou, můžete si ji snadno namíchat sami z hlíny ze zahrady a písku. Bylinkám nevyhovují těžké půdy, které zpravidla časem sesednou a zhutní. Před výsadbou zeminu proryjte či pokopejte, zlehčí se a kyslík se dostane i do spodních vrstev kořenového systému. Nezapomeňte půdu také zbavit nežádoucích plevelů.

Nesprávná zálivka

U bylinek si se zaléváním vlastně odpočinete. Nemají rády extrémy, dejte si tedy pozor na nadbytečné zálivku, stejně jako na dlouhodobé přesušení substrátu. Vždy je nejlepší sledovat stav rostlin, které vám napoví, kdy je nutné jim zálivku dodat. A ze všeho nejvíc bylinkám vyhovuje měkká dešťová voda. Nikdy ne naprosto studená, ta jim může způsobit teplotní šok a mohli byste o ně i přijít.

Související články

Zdroje: www.hobby.blesk.cz, www.magazinzahrada.cz, www.bydleni.instory.cz