Zdroje: www.prozeny.cz, www.mujdum.cz, zahradkarskaporadna.cz,

Na oteplování planety byste měli myslet i při zakládání zahrady nebo při plánování výsevu rostlin. Na místa, kde praží slunce, umisťujte pouze ty letničky nebo trvalky, jež ho dokáží snést. Také myslete na stromy. Podle geologa Václava Cílka je ve stínu pod stromy teplota o 5 °C nižší než v okolí. Proto si rozmyslete, zda je opravdu nutné starý ovocný strom pokácet. Jeho stinnou náruč a zvlhčený vzduch určitě v parných letních dnech oceníte.

Nešetrné zalévání

Správná zálivka je v době veder nutností. Rozhodně byste ale neměli vodou plýtvat. Proto se snažte zachycovat dešťovku nebo využít studnu s užitkovou vodou. Sucho trápí více rostliny v nádobách, popínavky, trvalky a mladé keře a stromy. Zalévat byste měli buď brzy ráno nebo večer, kdy už slunce nepálí.

Májový deštík rostlinám nesvědčí

Dejte si také pozor na povrchové kropení. Raději nezalévejte denně, ale jednou za dva až tři dny, ale zato vydatně. Rostliny také nezalévejte z výšky nebo pomocí rozprašovače. I když tento způsob skvěle zvlhčuje vzduch, můžete rostlinám přivodit houbové choroby nebo jim spálit listy. Proto raději zalévejte půdu přímo nad kořeny.

Trávník a péče v horku

Trávník naopak rozprašovače miluje a nesnáší bodové zalévání. Kapky vody na něj doslova působí jako životabudič a krásně se zazelená. Dejte si však pozor při jeho sekání. Nenastavujte sekačku příliš nízko. Odhalili byste půdu, jež by pod ostrými slunečními paprsky vysychala.

Plevel rostliny nechrání

I v létě je nutné záhony kypřit a okopávat. Pokud půdu nezkypříte, přerušilo by se kapilární vzlínání vody. Proto hned po zalití vezměte motyčku a trochu ji přeryjte. Představa, že plevel rostliny před horkem ochrání, je mylná. Plevel jim odebírá vodu a živiny a protože je agresivní, dělá to na jejich úkor.

Pod mulčem se půda zapaří

Naopak. Mulčování reguluje teplotu půdy. Ta se nepřehřívá a voda se z ní odpařuje jen málo. Mulčujte slámou, vzrostlou trávou, kartony, kamínky nebo stvoly. Mulč však pravidelně kontrolujte. Je totiž vlhký a láká slimáky, kteří pod ním kladou vajíčka.