1. července přibývající Měsíc prochází znamením Raka. Čas jako stvořený pro výsev listové zeleniny – rychle rostoucí druhy ještě poskytnou sklizeň koncem léta a na podzim. Vděčné jsou například saláty k řezu listů a lahodné saláty římské. Vysévat můžete také špenát, čtyřboč, listové hořčice, čínské i pekingské zelí aj.

2. - 3. července putuje přibývající Měsíc znamením Lva. Zrající plodová zelenina ocení zálivku s přídavkem organického hnojiva – generacemi osvědčený je zkvašený drůbeží trus. Domácí je třeba vydatně ředit, koncentrát můžeme i zakoupit. Výtečný je také pro zrající jahody. Některé druhy plodové zeleniny můžeme ještě vysít – keříčkové fazolky a hrášek do podzimu přinesou mnoho lahodných lusků.

4. - 5.července se přibývající Měsíc ocitá pod vlivem Panny. Ta pomáhá při setí (klíčení zároveň napomáhá i dorůstající luna), sázení, přesazování a množení rostlin řízkováním, hřížením i dělením trsů. Můžete tak z jedné bylinky, trvalky či keře získat zdarma mnoho nových, a to poměrně snadno.

6. - 7. července přibývající Měsíc prochází znamením Vah. „Květové“ znamení a dorůstající měsíc vybízejí k péči o květiny, které ocení zálivku i hnojení. Harmonické Váhy také lákají k doplnění zahrady dekoracemi – je nejvyšší čas vybavit ji příjemným a nápaditým osvětlením pro letní večery, nebo pohledným a užitečným napajedlem pro ptáky.

9. - 10. července putuje přibývající Měsíc znamením Štíra. Pokud řádně nezaprší, vše zelené ocení důkladnou zálivku. Listová zelenina bude díky dostatku vláhy šťavnatá a lahodná. Můžete ji též opět vysévat. Štír je plodné znamení, které posiluje odolnost rostlin i jejich léčivý potenciál. Sklízejte proto listy jitrocele, meduňky, máty a dalších léčivek a bylinek.

11. - 12. července se přibývající Měsíc nachází pod vlivem ohnivého Střelce. Opět můžete podpořit plodovou zeleninu zálivkou s přídavkem hnojiva a rychle rostoucí druhy sít.

13. července nastává úplněk, a to ve znamení Kozoroha. Den jako stvořený pro setí a sázení, výsev kořenové zeleniny pak obzvlášť. Vysévat můžete letní odrůdy ředkviček, mrkví, černé ředkve, červené řepy, kedlubnů. Pod dohledem úplňku však ochotně klíčí semena všeho druhu, sazeničky se dobře ujímají. Vyplatí se proto sít a sázet vše, co si červencová zahrada žádá – tedy listovou zeleninu, dvouletky pro krásné jaro, poslední rychlé letničky, jako je měsíček a černucha, zimní zeleninu (růžičkovou kapustu, kadeřávek aj), rychle rostoucí bylinky.

14. - 15. července prochází čerstvě ubývající Měsíc znamením Vodnáře, spojeného s květy. Bohaté kvetení letniček i trvalek podpoříme závlahou a přihnojením, z organických hnojiv kvetení nejlépe podporují zkvašené slepičince od spokojeně žijících, na čerstvém vzduchu běhajících slepic. Také výluh z banánových slupek je velmi prospěšný, neboť obsahuje mnoho draslíku. Pokud budete odstraňovat již uvadlé květy, rostliny tak přimějete k nasazování dalších – tvorbou semen se zbytečně vysilují, takže nechat je dozrávat má smysl jen v případě, že je hodláte sklízet.

Zdroj: Časopis Receptář