1. - 2. dubna putuje přibývající Měsíc ohnivým znamením Lva. Je čas sít plododárné rostliny. Předpěstováváme rajčata, pro něž je poslední vhodný termín, dále můžeme začít vysévat melouny, dýně, cukety, okurky. Jahody uvítají přihnojení tekutým organickým hnojivem, například zkvašeným drůbežím trusem – lze si ho doma připravit, nebo koncentrát zakoupit.

3. - 4. dubna se přibývající Měsíc nachází pod vlivem Panny. Jsou dny vhodné pro setí, sázení, přesazování, pikýrování sazeniček a řízkování rostlin. Na venkovní záhony můžeme vysít ředkvičky, řepu, petržel, mrkev a černý kořen – kořenovou zeleninu, spojenou s živlem Země. Řízkujeme křen. Také pro přesazování je Panna ideálním znamením. Pokojové rostliny se těší z delších dnů a ožívají. Můžeme je přesadit, zmladit a namnožit. Podobně lze množit i pelargonie nebo bylinky, které přezimovaly na chladném místě.

5. - 6. dubna Měsíc putuje znamením Vah, 6. nastává úplněk. Váhy jsou spojeny především s květy rostlin. Vysévat a vysazovat můžeme především kvetoucí rostliny, letničky i trvalky. Duben je ideální pro výsev většiny druhů letniček, které zahradu snadno a rychle promění v kvetoucí ráj. Ovšem působení úplňku můžeme využít i pro setí veškerých dalších rostlin.

7. - 9. dubna prochází čerstvě ubývající měsíc znamením Štíra. který stimuluje především listy rostlin. Právě pučícím i stálezeleným rostlinám prospěje zálivka, pokud je nenapojí déšť, a přihnojení. Štír je plodné znamení, které posiluje odolnost rostlin i jejich léčivý potenciál. Z mladých výhonků kopřiv si můžeme připravit léčivý čaj pro sebe a posilující výluh jako hnojivo pro rostliny. Péči ocení i léčivé rostliny a aromatické bylinky, které můžeme v dubnu vysévat a množit řízkováním.

10. - 11. dubna ubývající Měsíc putuje znamením Střelce. Rostoucí sazeničky plodové zeleniny – paprik, rajčat, lilků, melounů, cuket a jiné – ocení zálivku s přídavkem hnojiva. Pro nastartování růstu je výtečný například na dusík bohaté hnojivo připravené z kopřiv zkvašených ve vodě. Energie střelce také podporuje růst do výšky a svědčí popínavým rostlinám, které mohou zkrášlit zdi domů i kůlen, ploty či pergoly. A právě duben je vhodným časem pro výsadbu sazenic popínavých trvalek i dřevin, stejně tak jako pro výsev popínavých letniček.

12. - 13. dubna se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Kozoroha, chladného a zároveň plodného znamení, vybízejícího k práci s půdou. Můžeme se věnovat její kultivaci a zúrodňování organickými hnojivy, pletí a přípravě záhonů pro výsevy i výsadby. Úrodnost podpoříme i mulčem – může však bránit prohřátí půdy, nastýláme ji proto až poté, co ji sluneční paprsky zahřejí. Rostliny rozsazené nebo nařízkované v tento den ochotně zakoření – využijeme toho u okrasných i užitkových keřů, trvalek, bylinek, balkonových, přenosných i pokojových rostlin.

14. - 15. duben prochází ubývající Měsíc znamením Vodnáře, který působí především na květy rostlin. Talovíny, šafrány, narcisy, rané tulipány, modřence a další okrasné cibuloviny, které činí ze zahrady kvetoucí ráj, ocení přiměřené přihnojení – nejlépe tekutým organickým hnojivem, stejně jako jahodníky, a v případě potřeby i zálivku. Také cibuloviny, které již odkvétají, ocení výživu - do cibule si tak uloží dostatek zásob na příští jaro.

Zdroj: časopis Receptář