16. - 17. července ubývající Měsíc putuje znamením Ryb. Dny zasvěcené vodě a listům jsou vhodné k okopávání a kypření půdy, k péči o listovou zeleninu a rostliny okrasné listem. Především trávy a bambusy ocení zálivku a přihnojení hnojivem bohatým na dusík, například výluhem z kopřiv – ten můžete jako levný ekologický prostředek použít i na trávník, dostatečně zředěný ani není nelibě cítit. Kromě dusíku obsahuje i mnoho dalších prospěšných živin, podporuje zdraví a odolnost rostlin. Rovněž voda si žádá pozornost. Zahradní jezírko přináší v létě osvěžení, i pokud není na koupání – potěší na pohled a zvlhčuje vzduch. Vodu v něm můžeme udržovat přírodní cestou a uchovat ho tak jako oázu pro vážky, obojživelníky a napajedlo pro ptáky. Jezírko, nejlépe s pozvolnými břehy a bohatstvím vodních rostlin, slouží mimo jiné k podpoře přirozené ochrany a rovnováhy v zahradě.

18. - 20. července se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Berana. Péči si proto žádají především plododárné rostliny. Je obzvlášť prospěšné hnojit ovocné dřeviny a plodovou zeleninu. Rovněž je ideální čas ke sklizni a jejímu zpracování.

21. - 22. července ubývající Měsíc prochází znamením Býka. Pozornost proto obrátíme ke kořenům rostlin: Budou vděčné za důkladné zalití, vláhu je třeba dodat až do hloubi půdy. Pokud půdu mulčujete, výpar vody snížíte, a navíc podpoříte užitečné půdní mikroorganismy v práci. Můžete také založit nový kompost, který je základem úrodné zahrady, nebo si pořídit rovněž mimořádně užitečný kompost žížalový. Pokud ze záhonů vyplejete například pampelišky, využijte jejich kořeny – ozdravují játra a podporují metabolismus.

23. - 25. července se ubývající Měsíc ocitá ve sféře vlivu Blíženců. Měsíc doputoval do poslední čtvrti své cesty, prevence proti chorobám je v tomto období obzvlášť účinná. A znamení Blíženců navíc podporuje empatii a spojení se zahradou – ideální kombinace. Čas jako stvořený pro podporu zdravé přírodní rovnováhy na zahradě.

26. - 27. července putuje ubývající měsíc znamením Raka, spojeného s listy rostlin. Pozornost si zasluhují všechny trvalky s okrasnými listy – nejen kvetoucí rostliny učiní ze zahrady tu nejkrásnější. Rozmanité odstíny zeleně tvoří základ, který dá vyniknout pestrým květům, vyplní stinné kouty a osvěží ducha.

28. července nastává novoluní ve znamení Lva. Čas obnovy a nového začátku můžete využít k přemýšlení o tom, co se nám na zahradě povedlo a co bychom chtěli případně změnit. Rovněž péče o její zdraví má dnes obzvláštní význam.

29. - 30. července počíná Měsíc opět přibývat, přičemž se stále nachází pod vlivem ohnivého Lva. Vysévejte hrášek a fazolky, pečujte o plodovou zeleninu, která již roste a začíná dávat úrodu. Papriky, lilky, melouny, cukety, mochyně a rajčata potřebují zálivku a hnojení.

31. července putuje přibývající měsíc znamením Panny. Vysévat můžete především kořenovou zeleninu – mrkev s kratším kořenem, ředkvičky, kedlubny či řepu pro sklizeň malých mladých bulviček.

Zdroj:

Časopis Receptář