1. srpna prochází dorůstající Měsíc znamením Panny. Je čas výsevu kořenové zeleniny – do podzimu ještě dorostou ředkvičky i ředkve, vysít můžete také černý kořen, který bude ke sklizni připravený příští rok. Panna podporuje trpělivost, vybízí nás pustit se třeba do stavby skalky.

2. – 4. srpna přibývající Měsíc putuje znamením Vah, které vybízejí k péči o vše, co kvete. Pokud pozdně kvetoucí rostliny zavlažíte a pohnojíte, budou zdobit zahradu v průběhu babího léta i podzimu. Stále ještě můžete vysévat dvouletky, které vykvetou příští jaro. Anebo se vydat na houby, protože díky dorůstajícímu měsíci rostou!

5. – 6. srpna se přibývající Měsíc ocitá pod vládou Štíra. Dny jsou ideální pro výsev listové zeleniny – vysévejte saláty k řezu listů, roketu, špenát, endivii, čekanku, čínské i pekingské zelí, šruchu zelnou a otužilý salát polníček, který nabídne čerstvé listy i v průběhu zimy, pokud nebude výjimečně tuhá.

7. – 8. srpna vládne přibývajícímu Měsíci znamení Střelce. Sklizeň rajčat, okurek, lilků, paprik, cuket a dýní je v plném proudu, i v poslední fázi ocení zálivku s přídavkem hnojiva. Na setí rostlin, které pěstujete pro plody, je v srpnu obvykle již pozdě – výjimkou jsou keřové fazolky a hrášek, které za příznivého podzimu ještě přinesou uspokojivou sklizeň.

9. – 10. srpna dorůstající Měsíc prochází znamením Kozoroha. Jeho živlem je země a stimuluje především kořeny rostlin. Spolu s blížícím se úplňkem vytváří ideální podmínky pro výsev kořenové zeleniny. Do zimy ještě krásně narostou otužilé ředkvičky a mrkve, zvláště odrůdy s krátkým kořenem nebo baby karotky.

11. - 12. srpna putuje dorůstající Měsíc znamením Vodnáře, který je spojen především s květy rostlin. Kvetení letniček i trvalek podpoříte a prodloužíte závlahou a přihnojením – mimo časných druhů mohou kvést po celé babí léto až do podzimu.

12. srpna nastává úplněk ve znamení Vodnáře. V tomto magickém dni můžete nejen sít, ale semena také sklízet – vzhledem ke znamení především semínka květin. Uschovat si je na příští rok se vyplatí. Sklízejte je však jen za suchého počasí. Na vzdušném místě je poté nechte ještě dokonale proschnout a nakonec uložte na suché místo se stálou teplotou (ideálně chladné, vydrží však i v teple, pokud jsou v suchu).

13. – 14. srpna prochází ubývající Měsíc znamením Ryb. Je čas vhodný k okopávání, kypření a mulčování půdy, k péči o listovou zeleninu a rostliny okrasné listem. Také bylinky si zaslouží pozornost, můžete znovu sklízet šalvěj, mátu, meduňku a další aromatické rostliny, jejichž užívanou částí je list.

Zdroj: časopis Receptář