1. prosince

Přibývající Měsíc prochází znamením Ryb, které ve zvěrokruhu zastupují vodní živel. Pozornost proto věnujte zahradnímu jezírku. Spadané listí a odumřelé části rostlin, které se rozkládají ve vodě, odstraňte. Příliš mnoho organického odpadu by mohlo narušit přirozenou rovnováhu a čistotu vody zjara. Ovšem nevadí, když nevylovíte vše – ba právě naopak. Trocha listí u dna poslouží larvám krásných vážek jako zimní úkryt a ochrana. Suchá stébla čnící nad hladinu také ponecháme až do jara – umožní výměnu plynů, až hladina zamrzne.

2. - 4. prosince

Měsíc putuje ohnivým znamením Berana, který je spojen především s plody rostlin. I během nastávající zimy můžete sklízet chutné ovoce, pokud pěstujete ty správné dřeviny. Například mišpule jsou nejchutnější až po přemrznutí. Podobně je tomu i u trnek a dřínek, také rakytník je snazší sklízet zmrzlý.

5. - 6. prosince

Přibývající Měsíc se ocitá pod vlivem Býka. Toto zemité znamení posiluje především kořeny rostlin. Blízkost úplňku ještě zvyšuje jejich léčivý potenciál – proto je ta nejlepší (a možná také poslední vhodná) chvíle na to, kořeny vyrýpnout ze země a uskladnit nebo usušit. A které mohou zpestřit náš jídelníček a prospět zdraví? Je to především křen, ale také kořen pampelišky nebo oddenek pýru, které výtečně regenerují játra a pročišťují celý organismus.

7. – 8. prosince

V tyto dny prochází Měsíc znamením Blíženců, přičemž 8. prosince nastává úplněk, završení lunárního cyklu. Plný Měsíc na rostliny působí mocnou silou – a nejen na ně. Blíženci navíc prohlubují pouto se zahradou, s živou půdou, rostlinami i zvířaty. Je proto ideální čas přirozenou rovnováhu na zahradě tvořit, přemýšlet, čím ji ještě podpořit. Pokud vám to počasí dopřeje, projděte se po zahradě za tmy, a nerušte přitom sebe ani její obyvatele umělým osvětlením. Svit úplňku je dosti silný a poskytne vám docela nový pohled na vše kolem.

9. – 11. prosince

Čerstvě ubývající Měsíc putuje znamením Raka, vodním znamením spojeným s listy rostlin. Ne všechny listy opadaly. Především mladší stálezelené rostliny, jako jsou rododendrony, buxusy, skalníky, aukuby, hlošiny či cesmíny, mohou v zimě trpět suchem. Za bezmrazého počasí jim proto dopřejte zálivku, a to větší dávkou vody najednou – aby se vláha dostala až ke kořenům.

12. – 13. prosince

Ubývající Měsíc prochází ohnivým znamením Lva. Je spojeno především s plody a připomíná, že byste měli zkontrolovat ve sklepě uskladněné ovoce a napadené kusy ihned odstranit. A pro posílení zdraví si připravit třeba lahodný šípkový čaj.

14. – 16. prosince

Měsíc putuje znamením Panny, zemského znamení spojeného především s kořeny rostlin. Pokud jste na záhonech ponechali otužilou mrkev, pastinák a další kořenovou zeleninu, kterou lze sklízet i během zimy, přilepšíme jí vrstvou mulče – například listím, kterého je touto dobou dostatek.

Zdroj: časopis Receptář