15. - 16. června prochází čerstvě ubývající Měsíc znamením Kozoroha. Kozoroh, jehož živlem je země, je chladné a zároveň plodné znamení, ideální pro práci s půdou. Vybízí k její kultivaci a zúrodňování organickými hnojivy a mulčem, k pletí a k přípravě záhonů pro pozdní výsevy a výsadby. 15. června však zároveň nastává přízemí, perigeum, kdy se Měsíc ocitá Zemi nejblíže. Lunární tradice doporučuje tento den ponechat rostliny i půdu odpočívat.

17. - 18. června putuje ubývající Měsíc vzdušným znamením Vodnáře. Je čas myslet na květy. Pokud budete pravidelně odstraňovat ty již uvadlé, rostliny budou nejen lépe vypadat, ale přimějete je i k nasazování dalších. Tvorbou semen se rostliny zbytečně vysilují - nechat je dozrávat má smysl jen v případě, že je hodláte sklízet.

19. - 20. června se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Ryb. Je čas ideální k péči o listovou zeleninu a rostliny okrasné listem, jako jsou bohyšky, bergénie, okrasné trávy, bambusy. Pozornost věnujte také zahradnímu jezírku, které by v naší zelené oáze nemělo chybět. Můžete množit vodní rostliny dělením trsů, nebo jezírko obohatit vodotryskem, který osvěží smysly a okysličí vodu.

21. - 23. června putuje ubývající Měsíc ohnivým znamením Berana. Energické znamení Berana nejen, že podporuje plody ve zrání. vás samé může podpořit při velkém úklidu třeba zahradní kůlny či sklepa, který pro budoucí úrodu můžete připravit, vyčistit a vybílit již nyní.

24. - 26. června prochází ubývající měsíc znamením Býka. Živlem Býka je země, posiluje tudíž především kořeny rostlin. Rostliny zalévejte větší dávkou vody, aby se ke kořenům skutečně dostala a nezůstala pouze na povrchu.

27. - 28. června se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Blíženců. Ti navozují blízkost se zahradou, proto dnes snáze vycítíte, zdali je na ní vše v pořádku a zda mají i zvířecí pomocníci vše, co potřebují. Zvláště v kombinaci s blížícím se novoluním se vaše vnímání může prohloubit.

29. června nastává novoluní, čas obnovy a nového počátku. Měsíc se zároveň nachází pod vlivem Raka, vodního znamení. Vše zelené ocení důkladnou zálivku, pokud tak neučiní déšť. Voda je život a do nového cyklu díky ní zahrada vstoupí osvěžená, očištěná a napojená.

30. června Měsíc stále zůstává pod vlivem Raka, a počíná pomalu přibývat. Opět nastává doba vhodná pro výsevy.

Zdroj: Časopis Receptář