16. – 18. března se kulatící se Měsíc ocitá pod vlivem Panny, 18. pak nastává úplněk. Semena rychle klíčí, šťavnaté výhonky se rozvíjejí. Je ideální čas pro výsevy. A díky trpělivé Panně, která podporuje zakořeňování, je rovněž vhodná doba pro přesazování sazenic i množení rostlin řízkováním.

19. – 20. března počíná Měsíc ubývat a působí na něj Váhy, které stimulují především květy rostlin. Kvetoucí cibuloviny i dřeviny, které zdobí zahradu a sytí první čmeláky a včelky, ocení přihnojení – nejlépe zálivkou s tekutým organickým hnojivem, které prospívá i půdě. Péči si zaslouží i kvetoucí pokojové rostliny. Harmonické působení Vah přeje jemnému přetváření zahrady a jejímu obohacování dekoracemi, které ladí s naším vkusem a fantazií.

21 .– 22. putuje ubývající Měsíc znamením Štíra, jehož živel je spojen především s listy rostlin. Je ideální čas pro péči o pokojové rostliny okrasné listem i o stálezelené rostliny na zahradě či balkoně. Prospěje jim zálivka a přihnojení. Štír je považován za velmi plodné znamení, které posiluje jak odolnost rostlin, tak jejich léčivý potenciál. Jarní péči ocení i léčivé rostliny a aromatické bylinky, které můžeme také množit řízkováním. Ke Štíru patří i věčný koloběh zrození a rozkladu, vybízí proto k založení kompostu, který je základem budoucí úrody a srdcem zdravé zahrady.

23. – 24. března ubývající Měsíc prochází ohnivým znamením Střelce, který působí především na plododárné rostliny. A fáze Měsíce přeje prořezávkám. Ozdravný, zmlazovací i výchovný řez proto prospěje především ovocným stromům a keřům. Ovšem ubývající měsíc ve znamení Střelce usnadňuje i hojení ostatních rostlin. Prořezávat můžeme všechny opadavé druhy vyžadující řez kromě těch, které kvetou velmi časně zjara. 24. března však nastává přízemí, dle lunární tradice den odpočinku pro zahradu i zahradníka. Měsíc je Zemi nejblíže, jeho působení na rostliny je silné a nevyzpytatelné.

25. – 26. března se ubývající Měsíc ocitá pod vlivem Kozoroha, který jakožto zemské znamení působí především na kořeny rostlin. Pokojové rostliny rozsazené nebo nařízkované v tento den ochotně zakoření. Ve dnech Kozoroha za ubývajícího Měsíce je doba zvláště vhodná pro stříhání živých plotů. Díky sestřihu zhoustnou, poskytnou nám soukromí a ochranu před hlukem i prachem, nabídnou útočiště hnízdícím ptákům. Je poslední vhodný čas pro řez, později bychom již opeřence rušit neměli. A pokud již někteří pilní stavět hnízda začali, necháme řez na podzim.

27. – 28. března prochází ubývající Měsíc znamením květinového Vodnáře. Jarní květiny a kvetoucí dřeviny můžeme zalít, pokud je třeba, a přihnojit, nejlépe pro půdu prospěšným organickým hnojivem.

29. – 30. března ubývající Měsíc putuje znamením Ryb. Péči ocení všechny rostliny, které pěstujeme pro krásu či užitek listů – pokojové rostliny, rychlené bylinky, salátová zelenina. Prospěje jim zálivka a opatrné přihnojení organickým hnojivem, například mulčování vyzrálým kompostem.

31. března v posledním březnovém dni přebírá vládu nad ubývajícím měsícem ohnivý Beran, který působí především na plody rostlin. Opět můžeme prořezávat ovocné stromy a keře, přesněji ty druhy, pro které je jarní termín vhodný.

Zdroj: Časopis Receptář