Při navrhování zahrady je třeba vzít na zřetel celkový styl domu i jeho okolí. Zatímco u staršího stavení můžeme vykouzlit klasickou babiččinu zahrádku s lavičkou, přírodním jezírkem a záhonem letniček, v moderní zástavbě upřednostníme geometrické uspořádání jednotlivých zahradních sekcí a komfortní posezení na terase.

Ve finále ale záleží hlavně na tom, k čemu chcete zahradu využívat. Má být letním rozšířením obývacího pokoje, místem k dětské zábavě, výběhem pro pejska, zdrojem vlastnoručně vypěstovaných plodů, rajským koutkem, nebo rovnou vším dohromady? Podle toho pak zahradu náležitě dimenzujeme a členíme.

Kde můžeme při tvorbě zahrady ušetřit

Krásný reprezentativní exteriér vás může stát spoustu peněz, ale také nemusí. Pokud stavíte, z vyhloubené zeminy pro základy vyberte všechny větší kameny a uložte je na hromadu někam do rohu plotu. Později s nimi můžete doslova čarovat: zpevníte jimi svažitý terén, založíte půvabnou skalku, obroubíte záhony, postavíte suchou zídku. Jsou vaše a máte je zadarmo.

V moderních zahradách se čím dál častěji zabydlují gabiony; jde o klece naplněné kamínky, se kterými se dá pracovat podobně jako s tvárnicemi. Postavíte z nich sloupky, ploty, zídky, konstrukci laviček i obrubu jezírka nebo ohniště. Gabiony vypadají úhledně, nejsou drahé a poskládáte je k sobě bez potřeby malty a jiných spojovacích směsí.

Tip: Nezbyly vám prostředky na dlažbu? Pro začátek si vyrobte cestičku z nášlapných kamenů. Bude působit romanticky a vyjde vás na zlomek ceny.

Staré harampádí proměňte v artefakty

Velkým trendem posledních let je recyklace. Snažíme se minimalizovat odpad, nekupovat zbytečnosti a naopak vdechnout nový život věcem starým. Proto stále častěji vidíme v zahradách "kvést" zrezavělá kolečka, vyřazené bicykly nebo dřevěné šuplíky z rozpadlého nábytku. Někdo je schopen květinami osázet i umyvadlo a záchodovou mísu - tento nápad ale ponecháme na zvážení vašemu osobnímu vkusu.

Nezapomeňte na zahradní osvětlení

Osvětlení zahrady zastává funkci praktickou i estetickou. Do míst, kde potřebujete jen vidět na cestu, postačí solární lampy, bodová světélka či lucerničky, zatímco na terasu ke grilu a stolu zvolíme světlo intenzivnější. Nezapomeňte přitom, že stupeň krytí u venkovních svítidel by měl být minimálně IP 44, což značí dostatečnou odolnost vůči prachu a vodě.