Zdroje: neokoukane.cz, themysteriousworld.com

1. Kenrokuen, Kanazawa, Japonsko

Ve svých návrzích se japonští zahradníci snaží vytvořit vždy ideální krajinu pro daný konkrétní prostor. Zahrada Kenrokuen v Kanazawě je oprávněně klasifikována jako jedna ze tří nejkrásnějších krajinných zahrad spolu se zahradami Mitoho Kairakuen a Okajama Korakuen. Byla realizována u hradu Kanazawa a sloužila vládnoucí rodině Meda, která zde vládla téměř dvě století.

Název Kenrokuen doslovně znamená „Zahrada šesti ušlechtilostí“ a odkazuje se na posmrtný svět, odloučení, pomíjivost s všudypřítomnou vodou a se širokými pohledy, které podle čínské krajinné teorie představují šest základních atributů, které tvoří dokonalou zahradu. Přírodní prostor je plný vodních prvků, mostů, stromů, kamenů, pohledů a skrytých zákoutí, která se tu znenadání objevují.

2. Keukenhof, Lisse, Nizozemsko

Šlechtické sídlo s přilehlým parkem zvané Keukenhof patří k hlavní turistické atrakci Lisse. Je totiž světově proslulý stovkami záhonů, zákoutí a parkových úprav s neuvěřitelnými květinovými vzory a snad ve všech barevných kombinacích. Historie Keukenhofu, jehož název lze přeložit jako „kuchyňská zahrada“, sahá až do 15. století. U zrodu stála hraběnka Jacqueline Bavorská (1401–1436), která tu nechala zřídit zahradu pro pěstování ovoce a zeleniny pro panskou kuchyni zámku Teylingen.

Každoročně během osmi jarních týdnů Keukenhof ukazuje, co všechno dokáže nizozemský květinářský sektor nabídnout. Od konce března do poloviny dubna je park výkladní skříní, kde se předvádí v neuvěřitelné škále vzorů a barev až sedm milionů květů z produkce pěti stovek pěstitelů.

3. Tropická botanická zahrada Nong Nooch, Pattaya, Thajsko

Zahrada Nong Nooch se rozprostírá asi 18 km jižně od thajského města Pattaya a zahrnuje ukázky několika typů zahrad. Najdete tu kopii světoznámé zahrady ve Versailles, sbírku menších buddhistických stup ze všech krajů thajského království, čisté rozlehlé trávníky v evropském stylu i asijské květinové záhony. Park má dokonce i vlastní Stonehenge.

Pokud opomeneme všudypřítomné dokonale střižené bonsaje, zahrady se pyšní největší sbírkou palem na světě s více než 2 tisíci druhy. Úžasná je také sbírka vzácných orchidejí nebo skleník kaktusů pod širým nebem. V Nong Nooch se můžete procházet nejen zahradami s barevnými motýly a ptáky, ale i populární minizoo.

4. Zahrady ve Versailles, Versailles, Francie

Zahrady zámku Versailles mají rozlohu okolo 100 ha a délka jejich promenády je k nevzdálenějšímu konci zahrad celých 950 m. Na této obrovské rozloze naleznete spoustu fontán, soch a sousoší.

Nejkrásnější pohled na zahrady je od zámku, zde můžete vidět i tzv. “Zelený koberec“ spojující Appolonovu fontánu s fontánou Latone. Blízko je i nádherný široký vodní kanál. Největší fontánou celého parku je fontána Neptunova. U jižního křídla zámku vás ohromí úžasná Oranžerie, sad pomerančovníků. Za dob Ludvíka XIV. se zde nacházelo až 2000 pomerančových stromů, v současnosti je stav něco nad jeden tisíc.

5. Kew Royal Botanic Gardens, Kew, Velká Británie


Královské zahrady v Kew patří bez jakékoliv nadsázky k nejvýznamnějším botanickým zahradám světa. Leží na jihozápadě Londýna a rozkládají se na ploše 121 hektarů. Kew je více než jen scénický zelený prostor a je mezinárodně uznávanou výzkumnou institucí, která zaměstnává stovky vědců a výzkumných pracovníků. Zahrady jsou domovem více než 40 000 druhů rostlin a desítek historických budov, včetně ukázky Palm House z viktoriánské éry.

Sama zahrada v Kew je vlastně tvořena dvěma starými anglickými šlechtickými zahradami. Na venkovních záhonech jsou zastoupeny rostliny 51 čeledí. Kromě sbírky původních rostlin Britských ostrovů tu najdeme i japonskou zahradu, část skleníku je dokonce věnována mořským rostlinám v akváriích. A aby to nebylo málo a něco snad nescházelo, tak tu objevíme i plochu, která je volně ponechána sukcesi. V červenci 2003 byly zahrady v Kew zahrnuty do seznamu památek Světového dědictví UNESCO.

6. Brooklynské botanické zahrady, New York


Nestává se často, že byste našli 52 akrovou zahradu v srdci velké metropole. Ale přesně to najdete v New Yorku díky brooklynské botanické zahradě. Zahrada je známá svými 200 třešněmi, které se dostávají do centra pozornosti během měsíčního květového festivalu.

Botanická zahrada byla založena již v roce 1891 a roku 1967 byla zařazena mezi národní historické památky. Během výstavby byly architektům inspirací Královské botanické zahrady v londýnském Kew, které byly otevřeny roku 1851. Dnes je newyorská zahrada opravdovým architektonickým skvostem. Vévodí ji elegantní skleník Enid A. Haupt Conservatory postavený v roce 1902 podle Křišťálového paláce v Londýně.

7. Jardin Majorelle, Marrakech, Maroko


Francouzský malíř Jacques Marjorelle strávil čtyři desetiletí tvorbou své milované zahrady kolem své vily v Marrákeši. Přivážel rostliny a stromy z cest a vybudoval jedinečnou oázu uprostřed rušného města. Už za svého života zahradu otevřel veřejnosti, ale náklady mu i tak přerostly přes hlavu a zahradu musel prodat. Nový majitel ji nechal pustnout, až dokud ji neobjevil módní návrhář Yves Saint Laurent. I jemu, stejně jako malíři Majorellovi, Maroko učarovalo.

8. Národní botanická zahrada Kirstenbosch, Kapské Město, Jižní Afrika


Na jihovýchodním předměstí jihoafrického Kapského Města se nachází jedna z nejvýznamnějších botanických zahrad v celosvětovém kontextu: Kirstenbosch National Botanical Garden. Pozemek, na němž se rozkládá, má dohromady 528 ha. Je to nejen největší botanická zahrada v Africe, ale svými aktivitami a významem daleko přesahuje kontinent. Dostalo se jí dokonce i takové pocty, že je součástí lokality prohlášené mezinárodní organizací UNESCO za Světové kulturní dědictví.

Samotná botanická zahrada byla založena v roce 1913 a leží na východním úpatí Stolové hory, zaujímá plochu 36 ha a přímo navazuje na rozsáhlé území pokryté přirozenou vegetací fynbos s ostrůvky afromontánního lesa, kde žije i mnoho původních obyvatel z živočišné říše.

9. Villa d'Este, Tivoli, Itálie


Villa d'Este z 16. století je jedním z nejkrásnějších parků světa. Naleznete jej v italském městečku Tivoli. Vila i k ní přilehlý velkolepý park patří na seznam světového kulturního dědictví UNESCO, a to od roku 2001. V roce 2007 byl místu udělen titul Nejkrásnější zahrada Evropy.

Park Villy d’Este patří k nejkrásnějším a největším vodním parkům v Evropě. Pokud budete mít dostatek času, napočítáte zde 250 vodotrysků, 60 vřídel, 255 kaskád, 100 nádrží, 50 fontán, 20 teras, 300 bran, 3 000 různých sezónních rostlin, stovky stromů a tisíce dalších rostlin.

10. Letní palác, Peking, Čína


Letní palác, který je kombinací historických pavilonů, chrámů, mostů a kopcovité přírodní krajiny, byl organizací UNESCO uznán jako „mistrovské dílo čínského zahradního designu“ a v roce 1998 byl zapsán do Seznamu památek Světového dědictví UNESCO. Za dnešní podobu vděčí císařovně Cixi (Cch’-si), která vládla v Číně prakticky celou 2. polovinu 19. století.