Ačkoliv se ještě můžeme těšit z poměrně teplých dní s podzimním sluncem, zima se nezadržitelně blíží. Proto byste měli ještě v listopadu dokončit na zahradě veškeré důležité práce spojené se zazimováním. Vše se však samozřejmě odvíjí i od aktuálních předpovědí počasí. Na co byste neměli zapomenout?

I trávník potřebuje podzimní péči

Z trávníku byste měli v tomto období pravidelně odstraňovat spadané listí, ochráníte tak pěstovaný porost před tvořením skvrn a plísní sněžnou. Trávník je nutné před zimou posekat, ovšem už jen spíše na vysoko.

Zkvalitněte půdu

Pokud půda na vaší zahradě trpí nedostatkem vápníku, je právě nyní ten správný čas na jeho doplnění. Tato látka zlepšuje drobivou strukturu zeminy a zároveň ji provzdušňuje. Vápnění se podepíše na lepší kvalitě listové a kořenové zeleniny a také prospěje okrasným dřevinám, kterým vyhovuje mírně zásaditá půda. Nikdy však nevápněte půdu, kde pěstujete kyselomilné rostliny.

Zazimujte rostliny

V tomto období byste měli postupně ochránit rostliny, které to vyžadují, před zimou a blížícím se mrazem. Snadno byste jinak o ně mohli přijít. Veškeré trvalky, růže, okrasné dřeviny, dvouleté rostliny a citlivé skalničky zakryjte chvojím. Dáte jim bezpečí a nebudou ohroženy sněhem a nepříjemnými mrazivými teplotami.

Pozor na zlomení větví a mrazivý vítr

Přestože sníh svým způsobem rostliny chrání před mrazem, ve velkém množství může být nebezpečný, a to svou vahou. Některé rostliny, keře i stromy by tak snadno mohl poničit. Není výjimkou, že velké množství sněhové pokrývky způsobí rozštěpení rostliny či zlámání větví.

Proto větve či celé rostliny svažte provázkem či zahradním lýkem. Pokud by sněžilo, vždy velké vrstvy sněhu ze stromů a keřů opatrně setřeste. Z ledu mít strach nemusíte, ten rostliny naopak ochrání před nevlídnými mrazivými větry.

K ochraně lze použít také bílou netkanou textilii, bublinkovou fólii nebo jutu. Pozor však na černou barvu, té se zcela vyhněte, rostlina by se mohla ve slunný zimní den přehřát. Obalový materiál by měl zčásti propouštět světlo, aby mohla probíhat fotosyntéza.

Instalujte ptačí krmítka

Neměli bychom zapomínat také na naše okřídlené přátele. Ti nám v zimě zajistí na zahradě nejen pěknou podívanou, ale jistě se budou rádi i pravidelně vracet. Krmítka pro ptáky jsou i velmi příjemnou dekorací každé zahrady. Krmítka umístěte do výšky minimálně 150 cm a zajistěte je tak, aby se k nim nemohli dostat predátoři. Dopřejte ptákům semínka a tuk nebo lůj.

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.zahrada-centrum.cz, www.prozeny.cz