Mohlo by se zdát, že se majitelé zahrady inspirovali východní filozofií, a proto se rozhodli, že svou původní čtvercovou zahradu s velkou zatravněnou plochou změní v magicky kruhovou. Opak je ale pravdou. Kruh vybral zahradní architekt Pavel Chlouba z čistě praktických důvodů. Klid, prostor a pocit nekonečnosti, která tato zahrada navozuje, se dostavil až po samotné realizaci.

Jasný cíl

Rodina se na firmu architekta Chlouby obrátila s jednoduchou prosbou. Chtěla mít zahradě více rostlin, které by jí dodaly více rozmanitosti a barev. Tak se také stalo a vznikla nová výsadba, jež byla orientovaná především na okraj zahrady. Majitelé se do rostlin zamilovali tak, že chtěli výsadbu rozšířit. Jenže zahrada není nafukovací a orientace na jih není pro některé rostliny vhodná. Proto se architekt rozhodl k radikálnímu řešení.

Magický kruh

V centrální části čtvercové zahrady začal vznikat kruh, jež měl být pouze zatravněn. Tak se uvolnil prostor pro další výsadbu nových rostlin. Aby se trávník nerozšiřoval a byl oddělen, byl kruh ohraničen kamenným chodníčkem. Ten kruhový tvar ještě více zdůrazňuje. Majitelé zahrady byli nadšeni. Nejen, že se zmenšil prostor nutný k sekání trávníku, ale především vznikla nová místa k výsadbě letniček, které majitelka zbožňuje, a jejich pěstováním tak mění rok od roku vzhled zahrady.

Pocit klidu a prostoru

Výhled na zahradu, jejíž plocha mírně přesahuje 200 m², navozuje díky zelenému kruhu ohraničeného listnatými keři, trvalkami a bylinkami, relaxační náladu. Kruh také opticky zahradu rozšiřuje a prodlužuje. Do prostoru tak pronikl duch feng-šuej. Možná proto zahrada získala čestné uznání za kompozici a použitý sortiment rostlin v soutěži Zahrada roku 2013.

Zdroj: pavelchlouba.blogspot.com