Novoluní ve znamení Berana

V pondělí časně ráno nastává novoluní. Tento den je proto možné brát jako nový začátek, kdy se můžeme snadněji než jindy zbavit nejrůznějších neduhů či závislostí. V zahradě je to ideální den k provádění zmlazovacího řezu dřevin. Jen nesmíme zapomenout, že žádné zahradní pravidlo neplatí univerzálně. Keře, které kvetou časně z jara, řežeme až po odkvětu. Aprílové počasí je věrné svému jménu, proto bychom měli osluněné kmeny stromů chránit proti praskání, ke kterému v tomto období může docházet pod vlivem prudkých teplotních změn.

Býk přeje kořenové zelenině

V úterý začne Měsíc opět přibývat. V úterý a ve středu prochází přibývající Měsíc znamením Býka. Živlem dne je země. Ve znamení Býka dochází především k posilování kořenů rostlin. Vysévat můžeme černý kořen, cibuli nebo česnek. K venkovním výsevům se hodí ředkvičky, karotka, kedlubny, řepa, vodnice, petržel. K urychlení úrody můžeme využít skleník nebo pařeniště, ale je možné vysévat už přímo na záhon. Tam růst urychlí bílá netkaná textilie. S výhodou chrání rostliny nejen před přízemními mrazíky, ale také před některými škůdci.

Konec týdne patří květům

Ve čtvrtek, pátek a v sobotu prochází Měsíc znamením Blíženců. Živlem dne je vzduch, Blíženci působí především na květy rostlin. Je to tedy ideální čas pro výsev většiny letniček i trvalek. Vybírat můžeme z množství kultivarů, které se liší velikostí i barvou květů.

Ke zvlášť oblíbeným patří slunečnice, vlčí máky, lichořeřišnice, slézy i měsíčky, půvabné cínie, mochyně a měsíčnice. K plotům či perglolám můžeme vysévat například popínavé hrachory, povíjnice, vilec. Zapomenout bychom neměli ani na aromatické bylinky – jsou krásné a navíc i velmi užitečné. Asi největší oblibě se těší levandule. Pěstovat můžeme také oregano, yzop, šalvěj.

Neděle ve znamení Raka

V neděli začne Měsíc procházet znamením Raka. Rak je velmi plodné znamení, které intenzivně podporuje růst listů. Ideální chvíle pro výsevy listové zeleniny, například různých druhů salátů, ale i pro sběr listů špenátu z podzimního výsevu. Pokud to počasí dovolí, můžeme posekat trávník.

Zdroj: kalendar.beda.cz/rocni-lunarni, www.receptyprimanapadu.cz