Terapeutické účinky zahrady nám přináší i práce na ní, starání se o její blaho a pozorování její celoroční proměny. I když zahradničení a manuální práce má svoje velké místo v naší celkové ozdravě, čeho je moc, toho je příliš.

Když přerůstá přes hlavu

Možná, že máte pravdu a skutečně se vám to nezdá! Vaše nádherná zahrada je sice okouzlující, ale čas na ní strávený už se rovná druhému zaměstnání. Nemůžete vynechat víkend, během dovolené musíte požádat sousedy o pomoc, dobrou knížku jste neviděli už měsíce.

Nebojte, svoji zahradu nezradíte, když použijete několik triků, abyste si usnadnili práci. Nicméně tipy jsou ještě příhodnější pro ty, kteří se zahradničením teprve začnou a přejí si zahradu nízkoúdržbovou. Ale pozor, žádná zahrada nebude krásná bez práce.

Co můžeme udělat jinak

Zamyslete se, co vás tíží nejvíce.

Mulče

Trávíte čas nekonečným pletím? Objevte různé druhy mulče a netkané textilie, které půdu zakryjí a na vaší zahradě plní hned několik funkcí. Účinně chrání půdu před vysycháním, nepropustnost slunečních paprsků minimalizuje růst plevelů a různé druhy mulče plní i dekorativní funkci. Podobně fungují i rostliny pokrývající okolní půdu svými mohutnými listy, jako třeba patyzon a dýně, a řada dalších plazivých nebo vytvářejících koberce.

Zavlažování

Pokud už vás nebaví tahat se s konvemi, zvažte zavlažovací systém. Může být připojený do vodovodního řádu, ale také na sběrník dešťové vody. Různé typy zavlažovacích počítačů lze naprogramovat na pravidelnou zálivku, ty vyspělejší sledují i přirozené srážky na vaší zahradě a nezalévají, když to není potřeba.
Důležitý je také výběr zeleně. Pokud si chcete práci usnadnit, vybírejte málo opadavé keře a stromy, jejichž tvar není třeba neustále zdokonalovat. Víceleté květiny a zeleniny zjednoduší práci, jelikož jejich každoroční výsev nebo sadba není nutná.

Rostliny

Zásadní je také volba rostlin vhodných do vašeho klimatu i kvality půdy. Nevíte, co ve vašich podmínkách roste dobře, a tím pádem bez vaší intenzivní pomoci? Projděte se po okolí a prohlédněte si zahrady sousedů. Hned uvidíte, čemu se daří. Pokud zvolíte exotiku pro vaši oblast netypickou, strávíte spoustu času její ochranou před nepříznivým počasím a snahou vyhovět požadavkům na kvalitní růst. Vlastníte-li zahradu, která je přehlídkou desítek druhů, zvažte, zda jí nechcete trochu zjednodušit.

Trávník

Velikým tématem je také trávník. Ten často zaujímá velkou plochu a na jeho údržbě trávíme pravidelně spoustu času. Je to vlastně úsměvné, že investujeme tolik času do opečovávání trávy, kterou, jak jen povyroste, posekáme. Trávník můžeme zmenšit, nechat jej vyrůst maličko delší nebo ho změnit v kvetoucí louku.

Užitkové zahrady je podle zaběhnutého zvyku dobré pořádně přerýt, hlavně na konci sezony. Ale neplatí to stoprocentně. Přečtěte si, jak funguje bezorebné obdělávání půdy, které se rozšiřuje v mnohých oblastech světa, a mimo jiné zjednodušuje i zlevňuje zemědělskou činnost.

A snad největší strašák, ze všech je drobný volný kámen. Vyvarujte se štěrku a oblázků. Jejich čistěním a obnovou ztratíte roky života, obzvlášť pokud máte v jejich okolí strom nebo keř, z nichž celoročně opadávají listy, květy nebo plody.

Zdroje:

www.floranazahrade.cz

ALENA SUCHÁNKOVÁ: LÍNÁ ZAHRADA