Barvy

Na naši psychiku mají velký vliv. A právě zelená, základní barva zahrady, má schopnost uklidnit a vyladit emoce. Vyvolává v nás pocit jistoty a bezpečí, je barvou naděje. Květy jsou pomíjivé, ale svěží jasná zeleň i její temnější varianta může díky stálezeleným rostlinám zahradu tvořit celoročně. Dekorativní variety dřevin s listy červenými, žlutými nebo bíle panašovanými se pro zpestření sice hodí, základ by však měla tvořit zeleň, která se neokouká.

Především v létě pak zahrada může hrát všemi barvami. Pestrost květů nás potěší i povzbudí, ale pozor na přemíru zářivě červené, která unaveným nervům příliš neprospěje. Nahradí ji něžnější růžová a ušlechtilá fialová. Modrá barva pak přímo přináší uvolnění a pocit klidu. Oživit ji můžeme kapkou optimistické žluté a čisté bílé. Pokud zvolíme kupříkladu směs růžové a modré a žlutou přizveme jen pro drobné oživení, celek bude působit harmonicky, a přitom nebude fádní.

Zvuky

Jemně zurčící voda je jedním z nejpříjemnějších hlasů přírody. Monotónní zvuk uklidňuje a zároveň cloní rušivý hluk z okolí. Uměle vytvořený zahradní potůček je celkem náročné vybudovat a je třeba ho pohánět čerpadlem, ovšem může se stát dokonalým lékem pro duši. Zurčení vody si však můžeme dopřát i v méně nákladném provedení, postačí malá fontánka v zahradním jezírku, nebo dokonce pouze v nádobě. Podobně příjemné je ševelení listí. Rostliny nám ho dopřejí jen za vánku, ovšem některým, jako jsou osiky a bambusy, stačí i velmi jemný závan, aby se rozmluvily. Vítr může rozehrát i závěsné zvonkohry, dřevěné či kovové.

Zaposlouchání se do zvuků přírody přináší velkou úlevu. A ptáci dovedou takové naslouchání proměnit přímo v povznášející zážitek. Libá melodie kosa, drozda nebo pěnice, která se nese vlahým večerem, může potěšit stejně jako hudba. Pokud naše zahrada skýtá dostatek stromů a hustých keřů, ptačími koncerty budeme jistě odměněni.

Vůně

Nevidíme je, ale naše psychické rozpoložení mohou ovlivnit velmi silně a také rychle, čehož využívá celé fytoterapeutické odvětví, aromaterapie. K léčení těla i duše se používají především přírodní silice, koncentrované vonné substance získané z rostlin. Na zahradě si můžeme užívat ryzí vůni živých rostlin přímo.

Legendou mezi vůněmi, které dovedou uklidnit, odplavit stres, zmírnit bolest hlavy a navodit pocit pohody, je vůně květů levandule. Tuto pohlednou vytrvalou bylinku na slunném místě a v propustné půdě můžeme snadno pěstovat, prospívá i v květináči. Květy lze využít i mnoha dalšími způsoby, a to čerstvé i sušené. Uklidňující účinky má především levandule lékařská, často pěstovaný kříženec levandule prostřední zvaná lavandin má vůni kafrovější a účinky povzbudivější. Potěchou pro duši jsou však i sladké vůně mnohých dřevin. Zjara zahradu provoní lýkovec, magnolie, šeřík či popínavá akébie, v létě zimolez, pustoryl (nepravý jasmín), komule, nebo dvouletka chejr vonný.

Růže – královny květin – voní jen některé, čistou svěží vůní vyniká růže stolistá zvaná lékárnická, sladce omamnou zase růže damašská. To, jak na nás jednotlivé vůně působí, však závisí i na našich libůstkách či vzpomínkách. Pro někoho může být přímo konejšivou náručí vůně heřmánku. A čaj z něj připravený skutečně uklidňuje, podobně jako nálev z květů levandule. Přidat můžeme ještě okvětní plátky růže stolístky a získáme jemnou, a přitom účinnou voňavou domácí směs tišící unavené nervy.

Léčivé rostliny

Na zahradě můžeme pěstovat byliny s uklidňujícím účinkem, jako je kozlík lékařský a meduňka lékařská. Nebo rostliny, které patří do skupiny takzvaných adaptogenů. Ty mohou i povzbuzovat, rozhodně však pomáhají navodit rovnováhu a zabránit stresu. Asi nejznámější je ženšen, který ovšem na zahradě efektivně pěstovat nelze. Nabízí se však řada dalších, o nic méně účinných, které v našem klimatu prospívají. Například vytrvalá a mrazuvzdorná rozchodnice růžová, kterou můžeme pěstovat na skalce pro její léčivý kořen, nebo liána klanopraška čínská a keř kustovnice čínská, ze kterých sklízíme především plody, užitečné však jsou i listy. Jako přenosné rostliny lze pěstovat pupečník asijský a jiaogulan zvaný pětilistý ženšen, u kterých užíváme chutné listy. Potěšení a úlevu však mohou přinést i běžně pěstované aromatické bylinky, jako je tymián, dobromysl, šalvěj, saturejka, yzop, rozmarýn a další. Pomáhají při trávicích obtížích, které vznikají často i vlivem stresu, a jejich chuť i vůně náš propojí s pohodovou atmosférou Středomoří.

Příjemné lenošení

Aby se zahrada stala oázou klidu a odpočinku, měla by poskytovat příjemné posezení i poležení. Zahradní nábytek se vyplatí vybírat nejen podle vzhledu, ale i s ohledem na pohodlí, které poskytne. A doplnit ho můžeme třeba i méně tradičním vybavením. Příjemnou relaxaci poskytují pohodlné houpací sítě a křesla, závěsné i klasické. Za zmínku stojí i odolné nepromokavé polštáře s přesýpací náplní. Velké typy poslouží jako křeslo i pohovka, přizpůsobí se tělu a příjemně hřejí. A dětem mohou posloužit na hraní, největší zábava je s více kusy najednou – kvalitně ušité kousky vydrží léta skákání.

K odpočinku a uvolnění přispěje i soukromí, altán či pergola stíněné popínavými rostlinami, nebo dřevěné molo u jezírka. Večer pak pobyt na zahradě zpříjemní zahradní osvětlení, přičemž k odpočinku poslouží nejlépe teplé odstíny, které nám usnadní i následné usínání.

Pohyb a protažení

Zahrada může sloužit i jako tělocvična pod širým nebem. Pohyb proti stresu pomáhá, a navíc si ještě můžeme vybrat způsoby obzvlášť účinné a pro zahradu jako stvořené. Například chůzi po laně, nebo spíše na slackline, plochém a na dotek příjemném provaze, který umožní chůzi snazší a pohodlnější. Snadno ho natáhneme mezi dva stromy, čím kratší a napnutější bude, tím snáze se na něm udržíme. Později můžeme vzdálenost prodlužovat. Kromě toho, že balancování je výtečným způsobem, jak zpevnit důležité vnitřní svaly, přináší soustředění na udržení rovnováhy těla i rovnováhu mysli. Osvěžující je také skákání na trampolíně, kterou často ocení i dospělí.

Tvoření

Vyfotit nebo namalovat květinu, barvami nebo mozaikou zkrášlit květináč, uplést oporu z proutků, vytvořit zahradní dekoraci z kusu starého dřeva nebo nádobí, sestavit působivé zátiší z rostlin v nádobách či z řezaných květin, to vše nám nejen vytvoří hezčí prostředí, ale i sama činnost nás zbaví starostí a stresu. Je vlastně přirozenou meditací, při níž se soustředíme na tvoření a necháme vše plynout. Starosti nezmizí, ale přestanou narušovat přítomný okamžik, díky čemuž si skutečně odpočineme. A pak se s nimi možná i lépe vypořádáme.

Uklidnění však přináší i samotné zahradničení, které je tvořením samo o sobě. Nejen radost z výsledků a výpěstků, ale i samotné vrtání se ve vlahé zemi, setí a sázení, vymýšlení nových záhonů, zalévání nebo sklízení se může stát přirozeným lékem proti stresu. Ba dokonce i to jinak nemilované pletí.

Zdroj: Časopis Receptář