V listopadu se zahrada pomalu ukládá k zimnímu spánku. Dny s příznivým počasím si na ní však ještě stále můžete příjemně užít. Zahradu v této době zdobí barevné listí, poslední květy podzimu, jako jsou chryzantémy, i okrasné plody keřů. Zrovna tak úprava půdy a celkový úklid – rytí i hrabání listí může být docela příjemným tělocvikem na zdravém vzduchu...

Příprava zahrady na sníh a mráz

Okrasné trávy a choulostivé trvalky na podzim zásadně nestříhejte. Usychající listy chrání živý střed rostliny. V zimě navíc oživí vzhled zahrady, krásně vypadají zvláště ojíněné i zasněžené.

I mrazuvzdorné trvalky je lepší v zimě chránit před holomrazy, které mohou poškodit mělké kořeny a báze rostlin. „Peřinky“, které nahradí případně chybějící sníh, (který také dobře izoluje), mohou být z různého materiálu.

  • Výtečná je suchá sláma i zbytky sena.
  • Tradičně se používá vzdušné a odolné chvojí – přebytečné větve a větvičky jehličnanů se většinou najdou na každé zahradě.
  • Jako ochrana slouží i vrstva kompostu nastlaná kolem rostliny i jakýkoli další mulč.
  • Nejpřirozenější jsou pak podušky z opadaných listů.

Pro suchomilné skalničky, jako je například krásná Lewisie, je nebezpečná především kombinace zimy a nadměrné vlhkosti. Proto se přikrývají shora například sklem, stále však musí mít dostatek vzduchu i světla.

Ještě důkladnější ochranu proti promrznutí potřebují venkovní, celoročně osazené nádoby.

  • Pokud jsou umístěné na zahradě, můžete je na zimu zapustit do země.
  • Na balkóně či terase je nutné je důkladně izolovat.

Zranitelné stromy a keře

Mnohé dřeviny může poškodit těžký sníh. Proto se před jeho příchodem svazují do kuželů, aby je sníh nerozlomil, nebo chrání stříškami z prken, pokud je takto svázat nelze.

Zazimování jezírka

Na zimu je třeba připravit i zahradní jezírko. Bezpečné přezimování rybám i rostlinám zajistí dostatečná hloubka. Některé tropické, teplomilné vodní rostliny, které přes léto jezírka zdobí a prospívají, je ale třeba přemístit domů. Patří mezi ně například choulostivý vodní hyacint, tokozelka, který potřebuje k zimování specifické podmínky.

Podzimní hnojení a vylepšování půdy

  • Listopad je také ideální pro vylepšení půdy: odvodňování příliš jílovitých půd, či naopak vylepšování písčitých. Pod stromy a keře v průběhu října mělce zaryjte dávku uleželého kompostu nebo hnoje nejlépe pod celou korunou, neboť výživa na místě, kde koruna končí, je důležitější, nežli těsně u kmene, kde je jemných zásobujících kořínků mnohem méně.
  • Kompost nebo dobře uleželý hnůj prospěje i jahodám, kde se pokládá mezi trsy. Tato výživa zároveň poslouží jako ochrana před zimními mrazy.
  • S pomocí kompostu či hnoje můžete vylepšit půdu na záhonech.

Pokud chcete mít jistotu, které živiny půdě chybí a je třeba je dodat, můžete využít laboratorního rozboru půdy. Její typ (písčitá, jílovitá a pod) i pH však snadno určíte i sami.

Správné rytí, základ budoucí sezóny

Podzimní rytí se vyplatí, nenechávejte je na jaro. V záhonu se díky němu se přes zimu všechny organické zbytky lépe rozloží, půda si odpočine. Také vzešlé plevele přerytím a obrácením ztratí sílu a do jara obvykle nepřežijí.

Ježci v nouzi

Když v druhé polovině listopadu potkáte na zahradě či v přírodě ježečka, který je malý a váží méně než 600g, je zřejmé, že potřebuje pomoc - umístění do záchranné stanice, v nouzi pomůže i domácí ubytování a přikrmování. Pochází z druhého vrhu a před zimou se nestačil dostatečně vykrmit.

Pomoc však potřebují i velcí ježci, kteří dostatečné zásoby tuku na zimu mají. Často jim ale na zahradách chybí vhodné místo na zimování. Na jaře a v létě vám pomoc oplatí, zlikvidují spoustu přemnoženého hmyzu, žerou i malé plzáky. Přezimovat můžete pomoci i užitečným beruškám, slunéčkům - například pomocí speciálních přezimovacích krabiček.

Zahradní technika

Na mráz je třeba se připravit včas i co se týče zahradní techniky, především té, co má co do činění s vodou a zavlažováním.

  • Je třeba včas vypustit vodu ze zahradních hydrantů a uložit hadice.
  • Jejich trvanlivost prodloužíte, pokud je natřete glycerinem.
  • Nakonzervované (pokud je to třeba) zahradní nářadí uložte na suché místo.

Chystejte si krmítka

Na krmítko patří pouze semínka slunečnic, lůj a lojové koule, nejrůznější semínka a obiloviny. Nikdy ne zbytky jídel, cokoli slaného a sladkého, co by ptákům ublížilo a mohlo je i zabít.

Krmení ptáčků, v zimě je přímo symbol dobrého soužití člověka a volně žijících zvířat, která na zahradě nacházejí útočiště, obživu a na oplátku zde pomáhají. Například sýkorky při hnízdění zlikvidují neuvěřitelné množství hmyzu, ale i jinak semenožraví ptáci, jako vrabci, zvonci či dlaskové, krmí své mladé hmyzem. V zimě mnohým ptákům, jež neodlétají do teplých krajin, přikrmování zachrání život.

  • Důležité je také bezpečné umístěné krmítka, aby se na něm nenakrmila“ i kočka.
  • Zároveň můžete vybrat takové místo, abyste na opeřence dobře viděli, v zimě vám rozzáří pošmourné dny.
  • Dostatečně prostorné a dobře zastřešené krmítko umístěte na zahradu již v listopadu, aby si na ně ptáčci zvykli. Navíc v závislosti na počasí můžete s přikrmováním v průběhu měsíce již začít.

Listopadový výsev zeleniny

Do záhonů s výživnou a těžší půdou můžete v listopadu vysít rannou karotku, kořenovou petržel, ředkvičky, salát i cibuli. Jarní sklizeň bude mít náskok, zvláště pokud ji přikryjete bílou netkanou textilií.

Podzimní péče o vinohrad

Podzimní přehnojení dusíkem způsobí větší náchylnost révy k promrznutí. zrovna tak je tomu i u dalších užitkových i okrasných dřevin.

V listopadu je třeba půdu vinice zrýt a přitom každým třetím rokem přidat dobře uleželý (případně granulovaný) hnůj, nebo kvalitní kompost (přibližně 15 kg na jeden révový keř). Přidat lze rovněž hnojiva, které dodají půdě fosfor a draslík.

Proti mrazu jsou nejodolnější odrůdy jako Ryzlink rýnský a vlašský, Sauvignon, Tramín, Rulandské bílé, Veltlínské zelené a Muškát Ottonel. Ani ty však nesmí být vysazeny v mrazových kotlinách. Očka sazenic lze pře mrazem chránit přihrnutím zeminy.

Co se zmrzlou cibulí?

Cibule vydrží pěkná a čerstvá po celou zimu, jen pokud ji skladujete dobře usušenou, na suchém, chladném a dobře větraném místě.

  • Nejlepší jsou vzdušné lísky, kde by měla cibule ležet v jedné vrstvě.
  • Pokud cibule zmrzne, lze stále ještě bez problémů použít, pokus s ní až do doby rozmrazování nebudete hýbat.
  • Důležitá je i pravidelná kontrola a odstraňování cibulí napadených plísní.

A co dalšího si žádá listopad na zahradě?

  • Počátkem listopadu je poslední čas pro zazimování přenosných rostlin, jako je oleandr či fuchsie na bezmrazém místě.
  • Při pěkném počasí se můžete věnovat stavbě skalky.
  • Do poloviny měsíce lze stále ještě vysazovat listnaté opadavé dřeviny a růže. Zrovna tak cibulky tulipánů a dalších cibulovin, ať již do záhonů, nebo pro jarní rychlení.
  • Až první mrazík spálí nadzemní části jiřinek, je čas vyzvednout a uložit jejich hlízy.