Záhony nechejte odpočinout

Již sklizené záhony připravované na příští rok zryjte a obohaťte kompostem (a případně i pískem), pokud je půda těžká a jílovitá. Naopak lehkou půdu bývá výhodnější poklást kompostem svrchu až na jaře a nevyžaduje ani rytí – to vede ve velmi lehké půdě spíše k rychlejší ztrátě živin. Všem typům půd prospěje mulčování, které půdu chrání i na podzim a v zimě, obohacuje ji o humus a podpoří prospěšné mikroorganismy v práci. Nejvíce se kompostem a hnojem obohacují záhony, na kterých chcete pěstovat rostliny nejnáročnější na živiny, tzv. rostliny první tratě (brambory, košťáloviny aj.)

Velké podzimní sázení

Dřeviny jsou základ zahrady, dávají jí strukturu, poskytují stín, soukromí a mnohé i chutné a zdravé plody. Právě říjen je ideální pro výsadbu většiny listnatých, opadavých druhů, které by měly na zahradě převažovat, pokud má působit harmonicky a přátelsky. Mnohé keře jsou okrasné a užitkové zároveň – velmi pěkně (i na podzim) vypadá a zdravé ovoce plodí například aronie, rakytník, muchovník, kustovnice, hloh, trnka, dřín, dužnoplodé růže, popínavý zimolez kamčatský a kiwi kolomikta. Velký přínos mají i okrasné kvetoucí keře, jako je komule lákající motýly, omamně vonící pustoryl a šeřík, celoterčník, ruj vlasatá aj.

Voňavá růžová zahrada

Růže jsou právem považovány za královny – ovšem měly by mít odpovídající doprovod, zvláště pokud se jedná o záhonové, velkokvěté odrůdy. Pokud je zkombinujete s vhodnými trvalkami (například levandulí, která od nich odpuzuje mnšice a dokonale dopňuje jejich vůni), nebudou záhony mimo dobu květu nevzhledné. Využít však můžete i další typy růží, které mnohdy zahradu obohatí ještě více - mohutné sadové růže jsou vhodné i pro volně rostoucí živé ploty, svahy zpevní a rozmanité prostory vyplní nenáročné půdopokryvné růže, loubí a pergolu ozdobí růže popínavé. Vyplatí se vybírat odrůdy odolné vůči chorobám, a nezapomínat ani na růže s jednoduchými květy, protože v jednoduchosti je krása – a na rozdíl od většiny plnokvětých nasytí i opylovače.

Při osazování celého záhonu půdu nakypřete do hloubky 40 cm a obohaťte kompostem. Místo očkování sazenic by mělo být schované nejméně 5 cm pod povrchem půdy. Při výsadbě do jam postupujte stejně jako u stromků a keřů – důležité je vykopat dostatečně velkou jámu, aby se kořeny neohýbaly zpět a aby se rozprostřely i do šířky. Ještě před posledním přihozením zeminy a sešlápnutím, které sazenici upevní, ji důkladně zalijte.

Tvoření s kameny

Říjen je ideálním časem pro založení nové skalky. Podzimní termín je výhodný, neboť přes zimu může mráz s jednotlivými kameny pohnout, skalka si sedne. Na jaře ji jen lehce poupravíte a osadíte.

Zvolit můžete skalkou klasickou, či spárovou, která se hodí do menších zahrad a vypadá přirozeně i na rovině. Zajímavou variantou, inspirovanou skalkami, jsou květinové suché zídky. Mohou zpevnit svah, nebo v oboustranné variantě stát na rovině. Ve spárách mezi kameny můžete pěstovat nenáročné suchomilné rostliny, úkryt tam nachází i mnoho užitečných živočichů.