A mohou být velmi zajímavé, jako například zídky, terasy, schůdky… Takové zahradní prvky způsobí, že zahrada nebude vypadat příliš fádně. Pokud si se svahem dokážete poradit s vkusem a nápadem, sousedi vám ji budou závidět.

Svah má jedinou nevýhodu, a to je riziko sesuvu. Nevýhodu však můžete snadno proměnit ve výhodu. Stačí svah zpevnit, právě pomocí teras. Poté už se nemusíte bát silného deště, který terasy zachytí, a navíc déšť bude sloužit jako zálivka pro osazené rostliny. Padne na to sice spoustu materiálu, stojí to hodně práce, ale výsledek bude tou nejlepší odměnou.

Nejlepší jsou suché zídky

Terasy můžete vytvořit i pomocí suchých zídek, které stačí jen vhodně sestavit z kamenů, nepotřebujete žádnou maltu. Suché zídky poskytují domov užitečnému hmyzu a živočichům, můžete je snadno osadit vhodnými rostlinami, a hlavně, můžete je zase kdykoli rozebrat. Samozřejmě můžete vytvořit i zídky zděné, a to z nejrůznějších materiálů, včetně cihel.

Ozdobné palisády

Pro vytváření zahrady ve svahu je vždy nutné začít zespoda, a ne opačně. Buďte důkladní a raději se nejdřív poraďte s odborníkem, pokud si s něčím nevíte rady. Oblíbené jsou i ozdobné palisády, kterými svah podepřete. Jako materiál se používá dřevo i beton, bohužel dřevo později ztrouchniví a nevydrží zase tak dlouho. Betonové palisády pořídíte v obchodech se stavebninami v různých tvarech, výškách i šířkách. Osaďte je pak pnoucími nebo kobercovými rostlinami.

Gabiony s kameny

V poslední době jsou oblíbené také gabiony, drátěné stěny z drátěných košů, které jsou naplněné kameny různých velikostí. Jejich obrovskou výhodou je to, že stěna je poměrně rychle hotová. Specializovaná firma vám přesně doporučí, co budete potřebovat a v jakém množství vzhledem k velikost zahrady a náročnosti terénu.

Tři schůdky

V zahradě ve svahu nesmíte zapomenout na vybudování schůdků. Musí být dostatečně široké, abyste mohli pohodlně chodit a odborníci doporučují mít maximálně tři schody za sebou a mezi těmito skupinami vytvořit malá odpočívadla. Materiál schůdků vždy slaďte s materiálem zídek.

Vhodné rostliny

Zpevnit svah vám pomohou i rostliny, jako jsou například trávy nebo kobercové trvalky. Vhodné jsou i skalníky, poléhavé jalovce, vřesy, barvínek apod. Rychle se rozrostou a kořeny zpevní půdu ve svahu. Terasy osaďte nízkými stromky, mohou být i ovocné. Máte-li zahradu v teplém regionu, vhodná je i vinná réva. Zídky osázejte nenáročnými rostlinami, budou totiž vystaveny slunci, suchu, v zimě zase studenému větru a mrazu. Do suchých zídek vysázejte rostliny už během budování, kořenové baly by měly být usazeny za kameny.

Vodní kaskády

Samostatnou kapitolou jsou pak vodní plochy, kaskády, vodní přepady a potůčky. Zahrada ve svahu skýtá spoustu možností pro vodní prvky. Vždy se však obraťte na odborníka a počítejte s časovou a finanční náročností nejen během budování samotných vodních prvků, ale také během jejich pozdější údržby.

Související články

Zdroje: www.nkz.cz, abecedazahrady.dama.cz