Úskalí zahrad ve svahu

Proč jsou zahrady ve svahu náročné? Zaprvé na fyzičku. Dokud jste mladí a zdraví, pak vás nějaký ten kopeček nebo pár schodů nerozhodí. S přibývajícím věkem a kily se ale promění v náročný výkon. Běda, když zapomenete brýle a budete muset absolvovat výstup znovu.

Za druhé je tu údržba a zajištění svahu. To je práce navíc, kterou majitel klasické zahrádky nepozná. A za třetí to někdo bude muset zaplatit. I kdybyste většinu práce zvládli vlastními silami, budete potřebovat materiál. Nebo spíš hodně materiálu. Pokud je svah skutečně příkrý a jestliže nechcete vlastnit jen kopec, bude potřeba svahy zpevnit a případně vybudovat etáže, resp. terasy. Zahrady ve svahu mohou být velice krásné a zpevnění je nedílnou součástí jejich vzhledu.

Svahy vhodné k osázení

Zajištění svahu proti odplavování půdy lze i bez vytvoření teras. Svahy sklonu menšího než 20 stupňů lze osít i travním semenem. Pokud je strmější, pak by bylo vhodné zpevnit půdu a zabránit odplavování. K tomu dobře poslouží zatravňovací plastová či betonová dlažba, geomřížovina nebo kokosové rohože či jutová síť. Textilie zabraňuje prorůstání plevelů, udrží zálivku, její vzhled je přírodní a dobře do ní zasadíte trvale rostoucí zeleň, která bude dále zpevňovat svah a držet jej kořeny. Vybírejte půdu pokryvné rostliny, které rychle rostou. Vysazujte zhruba 40 cm od sebe a během několika let se vám spojí do krásných koberců.

Zpevněte svahy v zahradě zídkami

Na zpevnění a vybudování teras jsou vhodné zídky. Takzvané suché zídky jsou z kamene, ale bez použití malty. Takovou stavbu si jistě můžete v málem někde vyzkoušet, pokud ale toužíte po zajištění příkrého svahu a zídka by měla být vysoká, zavolejte si na pomoc profesionály. Je to těžká a zdlouhavá práce. Kvalita se ale rozhodně vyplatí.

Zídku si můžete i vyzdít. Kromě kamenů budou vypadat pěkně i červené cihly bez omítnutí.

I dřevo svahy zpevní

Palisády z dřevěných kůlů nebo hranolů je také možné použít ke zpevnění. Vypadají zajímavě a mohou se jednoduše stát i vhodným doplňkem zahrady. Nevýhodou je, že se časem znehodnotí a shnijí. Ke stavbě palisád se také někdy požívají staré železniční pražce, ale tyto nelze doporučit. Pražce jsou napuštěné chemikáliemi, které znehodnotí okolní půdu.

Moderní řešení svahů pomocí gabionů

Gabiony čili klece s kameny jsou velmi moderní, funkční, ale také drahou variantou zídky. Vypadají skutečně upraveně a pokud mříž porostou rostliny, dá se říci, že působí i přírodně. Jejich použití je rychlé a můžete si vybrat různý vzhled kamenů. Dá se říct, že gabiony jsou skutečně trendy.

Schody v příkré zahradě

Pro pohyb mezi terasami budete potřebovat vhodné schodiště. Doporučuje se používat schody po třech, aby nebyly příkré a nevyčerpávaly. Bohužel to není vždy možné. Pamatujte hlavně na bezpečnost. Budujte zábradlí, odpočivadla a dbejte na dostatečnou šířku schodiště i hloubku schodu samotného. Schodiště musí být bezpečné pro ty nejmladší i nejstarší členy rodiny.

Terasy ve svahu osázejte i zabydlete

Když je těžká práce hotová, přišel čas na zábavu. Tou je osázení vzniklých teras. Nemějte zábrany a vymyslete si kombinace keřů i květinových záhonů jaké vás napadnou. Opatrně s většími stromy. Časem svah zpevní, ale pokud jsou příliš blízko zídek, mohou poškodit zjištění a celý svah by se mohl utrhnout. Přemýšlejte také o náročnosti a dostupnosti konkrétních míst. Terasy blíž domu osaďte čím chcete, ale u vzdálenějších ploch vybírejte takovou zeleň, která nebude vyžadovat častou údržbu. Časem vám mohou terasy zarůst natolik, že ani nebude bezpečné stříhání nebo řezání možné. Smiřte se s tím a zvolte vhodné rostliny již při výsadbě. Pokud je terasa dostatečně široká, můžete jí využít i jinak. Z vyvýšených míst bude dobře vidět do okolí. Zabydlete terasu a umístěte na ni lavičku nebo jiné posezení.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.ceskestavby.cz