Zahrada, kde se uplatní i kousek historie, i tak by se dala nazvat vintage zahrada. Vždyť nejen to, co je nové, krásně barevné a naprosto kompletní může být krásné. Jistě sami znáte ten pocit, kdy se z vašeho oblíbeného plechového hrnku odloupl kus smaltu, nebo jste museli vyřadit konvičku na zalévání kvůli nepatrné dírce. A přesně takové předměty, které jste si oblíbili a nemůžete se s nimi pořád rozloučit, mohou posloužit jako půvabné doplňky a dekorace ve vintage zahradě.

Co znamená vintage

I když původně slovo vintage označovalo ročníkové víno, posléze se tento výraz ujal i u ostatních předmětů, ať už u oděvů, doplňků nebo designových záležitostí, které vznikly před desítkami let. Nyní se za vintage považují předměty, které mají své kouzlo právě proto, že už dosáhly vyššího věku. Kousky takto označované jsou staré nejméně 2 až 3 generace. Je tedy jasné, že hodnota takových věcí souvisí právě s jejich stářím.

Okna, dveře nebo starý nábytek

Máte v dílně, ve sklepě nebo na půdě uložena stará špaletová okna, nebo dveře, které by se ještě někdy mohly hodit? Tak právě teď, kdy zakládáte vintage zahradu, je ten správný čas na to, aby dostaly druhou šanci. Stejně tak můžete dát druhý život dřevěným nebo kovovým stolům i skládacím židličkám anebo osadit květinami klasickou židli, která už u vás doma nemá uplatnění.

Od velkých kusů k malým

Jste vy nebo vaši rodiče sběratelé zajímavých starých kousků? Anebo máte nejrůznější poklady uschovány ještě po jejich předcích? Pak postačí se takovou sbírkou probrat a vyhodnotit, které předměty by mohly zaujmout důstojné místo ve vaší vintage zahradě. Kromě nábytkových kusů to mohou být také staré žebříky, nepoužívaná pumpa na vodu, kufry, vozíky, kolečka i kola.

Nejvyužívanější je nářadí a nádobí

Do každé zahrady patří potřebné zahradní náčiní a nářadí. A ve vintage zahradě uplatníte jak to nové funkční a praktické, tak to staré, už poněkud omšelé a někdy i nefunkční. Funkční nářadí vám pomůže s vytvořením správných zákoutí a záhonů, kde pak to historické nářadí využijete jako dekoraci a doplňky. Nakonec přijde ta nejlepší fáze: kombinace nádob s vhodnými rostlinami. Z vyřazených nádob, které budou zvlášť působivé po osazení květinami, se nejlépe hodí staré mléčné konve a konvičky, škopky a lavory, pozinkované konve na zalévání, nebo smaltované mísy a misky.

Rostliny pro vintage zahradu

Prim ve vintage zahradách hrají staré květinové druhy. Na prvním místě jsou to různé odrůdy popínavých a keřových růží. Při jarním kvetení okouzlí azalky s jemnými barvami květů. Z trvalek vybírejte mezi levandulí, šáterem, zvonky a mateřídouškou. Z letniček volte takové, které milovaly už naše babičky, to znamená krásenky, petúnie, surfínie, lobelky, balzamíny, kataranty, muškáty, macešky, plaménky, trávničky, hortenzie a vřesy. Chybět nemusí ani netřesky a sukulenty, pokud je umístíte do vhodných nádob.

Vintage zahrady jsou zahrady s nostalgií

Chybí vám dostatek letitého vybavení? Pak si můžete upravit na vintage styl také věci nové. Seznamte se blíže s technikou patinování, zvolte barvy určené do exteriéru a pusťte se do toho, právě tato činnost může být pro vás skvělou zábavou na volné letní dny. Z barev doporučujeme vybírat mezi bílou, šedou, šeříkově fialovou, blankytně modrou a pastelově růžovou. Barva nábytku v zelenající se zahradě vynikne právě ve světlých odstínech. Přinese do prostoru také trochu nostalgie, atmosféry, která je ve vintage zahradách velmi vítaná. Pro večerní posezení se budou skvěle hodit zajímavé petrolejové nebo tepané lucerny. Zapomenout bychom neměli ani na stylové lavičky, které mohou být jak z tvarovaného kovu, tak ze dřeva, nebo kombinované z obou materiálů.

Inspirace z Pinterestu

Aby vaše představa o vintage zahradě byla ještě dokonalejší, připravili jsme pro vás na profilu Receptáře velkou pinterestovou nástěnku. Nabízí spoustu dalších originálních nápadů, které k vintage zahradám patří.