Andělika lékařská (Archangelica officinalis)

Andělika nabízí první pomoc při žaludeční nevolnosti, křečích a nadýmání. Navíc povzbuzuje oslabený organismus. Nejúčinnější částí je kořen, který sklízíme na podzim, a to u dvouletých a starších rostlin. Dokonale usušený ho skladujeme v suchu a chladnu. Prospěšná jsou rovněž semena – při sběru je třeba v srpnu seříznout celé okolíky, dosušit je a vydrolit. Aromatické mladé jarní výhonky lze přidat do salátu, dusit, kandovat, z čerstvých i sušených listů můžeme připravit nálev, který rovněž pomáhá při nadýmání či celkové slabosti. Nálev připravený ze lžičky listů na šálek vody popíjíme podle potřeby až třikrát denně. Podobně připravujeme a užíváme i kořen, před luhováním ho navíc krátce povaříme.

Anděliku pěstujeme ve stínu - pod stromy, pěkně vypadá ve stínomilných trvalkových výsadbách. Lodyhy však dorůstají téměř dvoumetrové výše a trsy listů jsou až metr široké, s čímž je třeba počítat. Bujně poroste ve vlhké, humózní, mírně kyselé půdě.

Máta peprná (Mintha piperita)

Mát můžeme pěstovat mnoho druhů, kříženců a kultivarů, jejichž vůně a chuť se trochu liší. Listy máty peprné, křížence máty vodní a klasnaté, mají ten pravý peprmintový říz. A právě díky aromatickým silicím účinně mírní nadýmání a křeče žaludku i střev, podporuje trávení, působí protizánětlivě. Osvěžující nálev připravíme ze lžíce čerstvých, nebo lžičky sušených listů na šálek vody. Luhujeme ho 10-15 minut v přikryté nádobě, aby silice nevyvanuly. Čerstvé listy jsou výtečné i do jogurtových zálivek, koktejlů, ochutí ovocné saláty a dezerty. Podobně jako u meduňky, i natě máty sklízíme nejlépe ještě před květem, rostlina po seříznutí obrazí.

Máta vyžaduje dostatek vláhy. Svědčí jim stín či polostín, ale při závlaze snese i slunce. Vyhovuje jí běžná zemina, která může být obohacená kompostem a vylehčená troškou písku nebo listovky. Snadno se množí řízky, bujně a rychle se rozrůstá i do šířky.

Dobromysl obecná (Origanum vulgare)

Krásně kvetoucí léčivou bylinku našich luk a strání lze na zahradě pěstovat jako odolnou trvalku. Stačí jí slunce a propustná půda. Její květy jsou nejen léčivé, ale i medonosné, vyhledávané včelami, čmeláky i motýly.

Ze lžíce čerstvé nebo lžičky sušené kvetoucí nati na šálek vody připravíme voňavý, sladce nahořklý nálev, který podporuje trávení a vylučování žluči, odstraňuje křeče a mírní nadýmání. Při obtížích užíváme třikrát denně před jídlem. Jak jméno napovídá, bylinka také podporuje dobrou náladu – třeba už jen svou příjemnou vůní nebo tím, že s dobrým trávením je všechno hned veselejší. Nálev poslouží i jako přírodní kondicionér na vlasy.

Fenykl obecný (Foeniculum vulgare)

Sladce vonící semena fenyklu působí proti nadýmání a křečím. Pro sběr semen pěstujeme vytrvalý (nikoli zeleninový) fenykl. Jsou jemnou, ale účinnou pomocí při trávicích obtížích, přičemž je mohou užívat i děti, těhotné a kojící ženy – které tak mohou ulevit od trávicích obtíží i svým miminkům. Lahodný, voňavý nálev připravíme luhováním lžičky semen v šálku vroucí vody. Pokud je předem podrtíme, uvolní účinné látky ochotněji. Z celých semen je účinnější odvar. Užíváme při obtížích i několikrát denně.

Fenyklu prospívají lehké, propustné, neutrální či zásadité půdy. Svědčí mu dostatek slunce, které zvyšuje obsah vonných silic. Jako jemný závoj doplní trvalkové výsadby, pěstovat ho můžeme i v zeleninové zahrádce.