Pro uschování zahradního nářadí stačí pouze malý přístřešek. Ale pro skladování velké zahradní techniky, grilu či nábytku je již potřeba stavba větší. Je proto třeba dobře rozmyslet, kam ji umístit a jak by měla vypadat, aby byla funkční a zároveň estetická. Může být v koutku zahrady co nejvíce maskovaná, díky předsazenému živému plotu, nebo popínavým rostlinám. Nebo může naopak vystupovat jako nápadný, atraktivní prvek.

Kůlna by měla být snadno přístupná, ale do centra zahrady se obvykle nehodí. Zato však může posloužit i jako zástěna vytvářející soukromí či ochrana proti větru.

Zděná či dřevěná?

Záleží na typu zahrady, jaký materiál se bude nejvíce hodit. Zděné kůlny jsou náročnější na stavbu, dřevěné lze často zakoupit i jako stavebnici.

Střechu izoluje buď jakákoli klasická střešní krytina, nebo lepenka. Měla by mít vždy alespoň mírný sklon.

Dřevěná kůlna může stát na vodorovném základu ze štěrku, dřevěných hranolů, z betonu i dlaždic.

Jako materiál na dřevěné stavby zcela postačí levnější, měkké dřevo, které však musí být důkladně ošetřeno impregnačním nátěrem. Ochranný nátěr, ať již barvu či mořidlo, je pak třeba obnovovat nejméně jednou za dva roky. S barvou je možné si vyhrát a docílit požadovaného vzhledu. I díky tomu jsou dřevěné stavby tvárnější a lze je v čase přizpůsobovat a měnit podle přání a fantazie.

Zahradníkův koutek

U prostornějších zahradních domků majitelé ocení okno, které dovnitř pouští denní světlo. U okna může být umístěn i vhodný stůl a místo tak poslouží například pro přesazování květin v nádobách za nepříznivého počasí.

V každém případě je vhodné dovnitř zavést elektriku a umělé osvětlení.

Dokonalé využití úložného prostoru

Prostor kůlny lze dokonale využít díky závěsným skobám a policím. Vyplatí si ponechat co nejvíce místa na podlaze a neskladovat na ní nic, co lze pověsit či uložit do polic. Zůstane zde tak dostatek manévrovacího prostoru i místo například na sekačku.

Podle Knihy Ilustrovaný průvodce zahrádkáře Zima, nakladatelství Reader´s Digest Výběr