Šalvěj lékařská (Salvia officinalis)

Šalvěj dovede mimořádně účinně dezinfikovat sliznice. Je skvělým pomocníkem při angíně a zánětu nosohltanu, které nás mohou nemile překvapit i v létě. Okamžitou pomocí je kloktání silného nálevu z listů či natě, kterou sklízíme před rozkvětem. Do hrnku vroucí vody nasypeme celou lžíci nasekaných listů a necháme pod pokličkou 15 minut luhovat. Kloktáme opakovaně v průběhu celého dne. Účinek ještě zvýší rovněž dezinfekčně působící sůl. Úlevu přináší i žvýkání čerstvých listů. Ty zároveň poslouží jako hořké, voňavé koření, ideální k tučným rybám.

Šalvěji se daří nejlépe na plném slunci, v propustné, neutrální nebo mírně zásadité půdě, která nemusí být příliš výživná. Hnojení dolomitickým vápencem a dřevěným popelem však bylince prospěje. Snadno se množí semeny i řízky, kterými namnožíme i okrasné kultivary s panašovanými či do purpuru tónovanými listy.

Heřmánek pravý (Matricaria recutita)

Klenot mezi léčivkami obsahuje stovky účinných látek a má univerzální použití. Hojí záněty, dezinfikuje dýchací i trávicí cesty, uvolňuje křeče. Je prospěšný jak při nachlazení, tak při nadýmání a trávicích obtížích. Léčivé jsou především květy se svou typickou hojivou vůní. Pro nasušení do zásoby je sbíráme za slunných dní, postupně se rozvinou další. Nálev ze lžíce čerstvých nebo lžičky sušených květů (přesněji květenství) na šálek vody užíváme podle potřeby až třikrát denně. Jako kloktadlo hojí nálev také záněty v ústech.

Heřmánek je rostlinou rumišť a náspů. Pěstovat ho můžeme na slunném místě, prospívá mu hlinitá a hlinitopísčitá, výživná půda. Je letničkou, která se velmi ochotně množí samovýsevem (pokud některé květní úbory, necháme dozrát a vysemenit).

Sléz maurský (Malva mauritiana)

Veliké, zářivě fialové květy slézu jsou ozdobou zahrady. Navíc patří mezi nejúčinnější pomocníky při zánětech dýchacích cest. Poskytují množství slizovitých látek, které sliznice hojí, urychlují jejich obnovu a usnadňují odstranění patogenů. Jsou balzámem i pro namožené hlasivky. Podobně dezinfekční a hojivý účinek mají i na sliznice žaludku a střev. Nálev z čerstvých i sušených květů má příjemnou chuť a úžasnou barvu – modrou či růžovou podle pH vody. Ještě účinnější je rovněž barevný a voňavý, za studena připravený macerát, který zachová cenné slizové látky. Hrst sušených květů vložíme do litru studené vody a necháme půl dne macerovat, poté přecedíme a dle přání mírně ohřejeme. Pokud macerát připravujeme z čerstvých květů, je třeba je předem nadrtit v hmoždíři.

Rostlina pochází ze Středomoří a Afriky, kde květy slouží i k barvení látek. Pěstujeme ji jako letničku, snadno se množí samovýsevem. Svědčí jí slunné místo a výživná půda. Je i přes metr vysoká, kvete postupně po celé léto až do podzimu.