Využijte vše, co máte rádi. Vždyť vázička s travinami ozdobená několika šípky může k srdci promlouvat silněji nežli nákladné ozdoby. Z jednoduchých ingrediencí však lze sestavit celá zátiší, a právě v neotřelých kombinacích se často skrývá nečekané kouzlo. Pro inspiraci přinášíme tipy slovem i obrazem. Sami však jistě objevíte mnoho dalších ozdob z darů matky přírody, které lze ke zdobení domova využít.

Traviny šlechtěné i plané

Suchá květenství a plodenství trav mívají zlatavou barvu a stále krásný tvar. Okrasné trávy jsou vděčným doplňkem zahrady, a protože se zásadně nestříhají na podzim, ale až zjara, zdobí ji i přes zimu. Suchá stébla slouží jako ochrana rostliny, ovšem ozdobné vršky můžete klidně ustřihnout. Na trsu trávy to ani nebude znát a krásný materiál pro tvoření máte ihned k dispozici. Poslouží však i mnohé nešlechtěné trávy, které najdete na neposečeném remízku.

Slaměnky mnoha tváří

Nejen doma, ale i venku můžete využít suché květiny, kterým mráz už neublíží: klasické slaměnky, oranžové lampionky mochyně židovské třešně, nadýchaná květenství hortenzie, stříbřité plody měsíčnice připomínající měsíc v úplňku. Venku mohou ve velkém počasí utrpět. Ovšem i takové, které už doma dosloužily, nadělají pod širým nebem ještě mnoho parády.

Poslouží však i méně nápadné výtvory rostlinné říše, zvláště pokud jich seskupíte více k sobě. Osobitý půvab mají například okoličnatá plodenství mrkve, kmínu nebo anýzu, a to i poté, co z nich již vypadala semena. A stejné má i plevelná bršlice kozí noha. Jako vázu můžete využít starý džbán stejně jako konvičku na zalévání.

Barevné plody a milí hosté

Oživit zátiší výraznou barvou mohou šípky, jeřabiny, dřínky, hložinky, plody dřišťálu, skalníku a dalších dřevin. Jejich barva ani pod náporem zimy nevybledne, září jako korálky. Pochutnají si na nich i ptáčci. Těm můžete přichystat také jablko či hrušku a na talířek nasypat pár slunečnicových semínek. Měli by mít k dispozici i komfortní krmítko, ve kterém potrava nenavlhne. Ale troška, kterou hosté do večera sezobnou, dobře poslouží i u vašeho zátiší. Nic ho neoživí tolik, jako čiperná sýkorka, která si pochutnává na výživné svačince. Občas je u krmítka až moc plno a zvídavější opeřenci dobroty uložené stranou rádi objeví.

Větévky, listy i šlahouny

Větvičky jehličnanů jsou vděčnou klasikou, dodají sytou zelenou barvu, pěknou strukturu a slavnostní atmosféru. Můžete využít spodní větve z vánočního stromku i s citem sklizené větvičky zahradních jehličnanů. Poslouží však i větévky krásných stálezelených listnáčů, jako jsou cesmíny, mahonie, zimostrázy. Ovšem i suché listy rozmanitých rostlin, kupříkladu kapradiny, mohou posloužit jako pěkný doplněk. Pokud byste je samotné položili na stolek, mnoho parády nenadělají. Ovšem spolu s výše uvedenými ingrediencemi vytvoří harmonický celek. Využít můžete i šlahouny popínavých rostlin, třeba chmelu nebo letniček, které již usychají, přesto je snadno spletete do jednoduchého věnečku. A pokud mrzne, proč nesklízet i jiskřivé rampouchy? Večer pak přidejte svíčku a zátiší se jako kouzlem promění. Světlo plamínku prozáří temnotu. Je symbolem, kterým naši předci odedávna vítali návrat slunce, a s ním i naděje.

Šišky, poklad z lesa

Přinesou vánoční atmosféru, přitom jsou tak přirozené. Jedny z nejvděčnějších trvanlivých dekorací, které stačí sebrat ze země, přímo vybízejí, abyste je uložili na pěkné místo a těšili se z jejich dokonalého tvaru a půvabu. Můžete jimi doplnit nejrůznější seskupení, naplnit jimi hrnek, košíček či misku, využít jejich rozmanitých velikostí a tvarů.

Zdroj: Časopis Receptář