Naši předci zaznamenávali nejen vliv měsíčních fází, ale také jednotlivých znamení, kterými Luna prochází. Znamení zasvěcená různým živlům působí dle lunární tradice na různé části rostlin – ohnivá na plody, vodní na listy, vzdušná na květy a znamení země na kořeny. Mnoho začínajících i zkušených pěstitelů dnes poznatky našich předků využívá. Pravým poselstvím této dávné moudrosti však není dodržovat kalendář jako dogma. Přednost má vliv slunce, vody, půdy, počasí a našich časových možností. Zahradničení podle Luny by mělo být spíše inspirací. Může podnítit naši všímavost a cit pro potřeby rostlin, půdy i zvířat, pocit sounáležitosti se Zemí i nekonečným vesmírem. Cyklický a odvěký rytmus Měsíce vnese do zahradničení přívětivý řád a harmonii.

16.–18. ledna prochází luna znamením Raka a 18. ledna se ocitá v úplňku. A právě kulatý úplněk podporuje probouzení spících semínek – jeho vliv však působí i pár dní před samotným dovršením cyklu. Můžeme sít semena pro předpěstování sazeniček – vzhledem ke znamení Raka, působícího na listy rostlin, je ideální vysévat především listovou zeleninu. Do truhlíčku za oknem si můžeme vysít roketu, petrželku, pažitku, koriandr a další bylinky. Pro pěstování v pařeništi či skleníku lze v teple domova předpěstovat saláty i další rozličné listové zeleniny, které nás za odměnu časně zjara posilní.

19.–20. ledna prochází čerstvě ubývající měsíc znamením Lva, který stimuluje především plody rostlin. Zkontrolujeme uskladněné ovoce a napadené kusy ihned odstraníme – včasná péče se vyplatí.

21.–22. ledna putuje ubývající měsíc znamením Panny. Je čas vhodný pro řízkování pokojových rostlin – ty, které strádají, můžeme již nyní přesadit.

23.–24. ledna se ubývající měsíc nachází pod vlivem Vah. Je čas pro péči o kvetoucí pokojové rostliny. Ovšem i na zahradě se mohou jako zázrakem květy objevit, pokud pěstujeme vilín, jasmín nahokvětý, kalinu vonnou či čemeřici.

25.–26. ledna prochází ubývající měsíc znamením Štíra. Věnujeme pozornost listům pokojovek a prohlédneme pečlivě i jejich spodní stranu – jsou zdravé? Případné škůdce, mšice i svilušky, lze likvidovat zdravotně nezávadnými postřiky na bázi rostlinných olejů a lecitinu.

27.–28. ledna prochází ubývající měsíc znamením Střelce, 28. zároveň nasává přízemí, perigeum. Měsíc se ocitl Zemi nejblíže. Jeho působení na rostliny může být nevyzpytatelné, dle lunární tradice tento den věnujeme raději odpočinku. Pochopitelně, že pokud potřebují pokojové rostliny zalít, žíznit je nenecháme. Ale větší zásahy odložíme a přízemí, pokud můžeme, věnujeme přemítání o zahradě, o jarních plánech plných barev a vůně, četbě inspirativních knih a časopisů, procházkám a návštěvám parků či botanických zahrad.

29.–30. ledna putuje ubývající luna znamením Kozoroha, je čas vhodný pro stříhání živých plotů, zvláště když se kvapem blíží novoluní. Vzhledem k roční době však stříháme jen opadavé dřeviny.

31. ledna je ubývající měsíc pod vlivem Vodnáře, květového znamení. Můžeme vysít semena petúnii či pelargonií.

Zdroje: časopis Receptář