1. ledna, na samém počátku měsíce i nového roku přichází novoluní. Je čas zklidnění, zastavení, obnovy. Začátek nového roku i zahradnické sezony nastává v podivuhodném souladu s cyklem luny. Dává naději na radostný rok, ve kterém nám vše pokvete pod rukama. Novoluní je také ideální den pro prořezávku opadavých dřevin, včetně ozdravných a zmlazovacích řezů. Můžeme toho však využít pouze v případě, že teploty neklesají pod -5°C. Pečujeme rovněž o zdraví zahrady. Krmítko pro ptáky udržujeme stále plné, vyvěsíme ptačí a případně i netopýří budky. Komu na zahradě hnízdí ptáci, ten nemívá s hmyzími škůdci starosti. V noci je vystřídají netopýři, rovněž výkonní lovci hmyzu. Sovy a dravci zase pomáhají lovem hrabošů.

2.–3. ledna prochází dorůstající měsíc znamením Kozoroha, který posiluje kořeny rostlin. Jak toho v zimě využít? Můžeme vysadit do květináče zázvor. V teplé místnosti a mírně vlhkém substrátu vyraší svěže zelené listy, hlíza s blahodárnými účinky na zdraví se postupně rozroste.

4.–6. ledna je přibývající měsíc pod vládou Vodnáře, který působí na květy rostlin. Kvetoucí pokojovky proto dnes obzvlášť vděčně přijmou péči, zálivku, rosení, výživu. V zimě však přihnojíme jen ty, které se těší dostatečnému přísunu světla. Můžeme také vysévat pelargonie pro včasné předpěstování sazeniček. Dostatek světla zajistí zářivka či LED lampička určená pro pěstování rostlin.

7.–8. ledna prochází dorůstající měsíc znamením Ryb. Toto vodní znamení posiluje listy rostlin – dekorativní listy pokojovek, rychlené bylinky na okenním parapetu nebo pod zářivkou, otužilý ozimý salát, listovou hořčici či kozlíček polníček ve skleníku, v pařeništi, pod netkanou textilií. Zkontrolujeme je a případně zalijeme. Pokojové rostliny v zimě často trpí nedostatkem světla. Přisuneme je blíže k oknu, nebo jim dopřejeme umělé přisvětlení. Listům prospěje rosení, opatrné setření prachu, zvlhčení vzduchu.

9.–10. ledna je dorůstající měsíc pod vlivem Berana, který působí především na plododárné rostliny. Zkontrolujeme ochranu větví proti okusu a kmenů proti praskání (nátěr vápnem či zastínění prknem chrání kůru před změnami teplot). Plododárné rostliny lze pěstovat i doma – citrusům, fíkovníku a granátovníku dopřáváme odpočinek při nižší teplotě, psidium (jahodový stromek) či avokádo prospívá v teple, o to více světla však vyžaduje.

11.–13. ledna putuje dorůstající měsíc znamením Býka, který posiluje kořeny rostlin. Klidná energie a realismus tohoto zemského znamení nás podpoří při plánování zahrady, jarních výsadeb a případných změn. Snění je třeba sladit s tím, co skutečně v pohodě zvládneme. Vycházet je třeba z nároků rostlin na typ půdy, osvětlení, vláhu – jen tak budou prospívat k naší radosti.

14.–15. ledna přibývající měsíc prochází znamením Blíženců. Ti působí především na kvetoucí rostliny, proto je ideální čas pro výsev pelargonií, lobelek a petúnií pro předpěstování sazeniček. Blíženci také prohlubují empatii. Dnes snadno poznáme, zda je na zahradě vše v pořádku a zda mají i naši zvířecí pomocníci vše, co potřebují. Ptáci budky na jaro a plné krmítko, ježci, žáby a užovky úkryty, včelky samotářky a čmeláci místa vhodná pro rozmnožování. Můžeme si v klidu rozmyslet, čím zahradu obohatit, aby byla krásná a plná života, s náručí otevřenou pro všechny dobré hosty.

Zdroje: časopis Receptář