obrázek z archivu ireceptar.cz

Zahradničení ve čtvrtém lednovém týdnu: Co se vyplatí zasít časně?

S prvními výsevy pro předpěstování sazenic nemusíme čekat na únor. Když papriky a další zeleninu s dlouhou vegetační dobou vysejeme včas, dají větší úrodu. Saláty zase můžeme připravovat pro rychlení.

 

V pařeništi vytápěném hnojem vypěstujem saláty velmi brzyV pařeništi vytápěném hnojem vypěstujem saláty velmi brzyAutor: Shutterstock.com / ©claudine bosseler

Zimní sklizně

Kapusta růžičková, pór, kadeřávek

Zima a mráz kapustičkám nevadí, chráníme je však před výkyvy teplot. Pokud je nepřikryl sníh, přehodíme je netkanou textilií, rákosovou rohoží, slámou, chvojím. V případě potřeby je zaléváme, růžičky sklízíme postupně od spodní části rostliny. Podobně sklízíme a chráníme i kadeřávek a ozimý pór.

Čekanka

Postupně sklízíme doma či ve sklepě rychlené čekankové puky. Nahořklá, křehká čekanka je skvělá do salátů i zapečených či dušených zeleninových směsí.

Máta, meduňka

Bujně rostoucí bylinky můžeme rychlit v teple za oknem i ve skleníku. Postupně sklízíme mladé výhony, čímž podporujeme větvení a udržujeme pěkný tvar rostlin. K rychlení je vhodná i pažitka, roketa či petrželka – zatímco trsy máty a meduňky již musíme mít napěstované a na podzim přesazené do květináče, rychle rostoucí roketu, pažitku a petrželku můžeme začít vysévat do misek a truhlíčků za oknem.

↑ zpět na začátek

Ochrana bylinek, trvalek, ovocných dřevin

Rebarbora

Při holomrazu doplníme vrstvou mulče - kompostu, listí, slámy. Chráníme tak kořeny trvalky, která je přes zimu ukrytá pod zemí, ovšem velmi časně zjara vyraší a poskytne křehké řapíky na koláč.

Jahody

Jahodníky jsou sice otužilé, ale před holomrazy je raději chráníme slámou, chvojím, netkanou textilií – na jaře budou v lepší kondici. Při oblevě však ochranu odstraníme, aby zapářka a nedostatek čerstvého vzduchu nepodpořily rozvoj houbových chorob.

Jako ochrana proti okusu keřů a stromků poslouží i netkaná textilieJako ochrana proti okusu keřů a stromků poslouží i netkaná textilieAutor: Shutterstock.com / Radovan1

Rybíz, angrešt, maliny, ostružiny

Výhony chráníme před okusem zvěří – buď koly pletiva kolem celých keřů, nebo válcem z bílé netkané textilie.

Levandule, šalvěj, tymián, hortenzie, dřevitá pivoňka, komule, ibišek, růže, plamének

Kořeny chráníme nastýlkou, která zároveň podporuje úrodnost a kvalitu půdy – v případě potřeby proto vrstvu mulče doplňujeme. Při holomrazu je vhodné chránit i nadzemní části rostlin, ovšem při oblevě obaly z netkané textilie odstraníme. Přemíra vlhka, tepla a málo čerstvého vzduchu láká plísně. Podobně postupujeme i u ostatních dřevin a trvalek.

Rozmarýn

Choulostivější bylinky, jako je rozmarýn, myrta či vavřín mrazu nevystavujeme a necháme je odpočívat na světlém, ale chladném místě (ideálně 5-16 °C). Rozmarýn sice mírnější zimy přežije i venku, ale na jeho mrazuvzdornost není spoleh – výjimkou je odolná odrůda ´Arp´.

Okrasné cibuloviny

Cibule jarních květin by měly být zasazeny dostatečně hluboko a navíc ještě chráněny nastýlkou, ideálně z listí, případě kompostu a slámy.

Vřes, vřesovec

Stálezelené rostliny vypařují vodu i v zimě, i když mnohem méně než v létě. Pokud je delší dobu sucho, za bezmrazých dní jim dopřejeme zálivku. Pokud zahradu pokrývá sníh, vodu z konve nepotřebují. Můžeme však sníh odrnovaný z cest přihodit pod keře – při oblevě je postupně zavlaží.

Jabloň, hrušeň, třešeň, meruňka, slíva, ořešák

Mladší stromky chráníme před okusem zvěří – pletivem, kmínky lze chránit i plastovými rukávci, nebo je obalit jutou, novinami, netkanou textilií.

↑ zpět na začátek

Správné skladování

Brambory

Kvalitní vydrží při 2-8 °C, při vyšší vzdušné vlhkosti a v temnu. Vlhkost vzduchu ve sklepě zvýšíme pokropením podlahy (nikoli brambor).

Jiřiny

Osvědčené je přezimování hlíz v papírovém pytli při 5-10 °C, ideálně při 8 °C.

Mečíky

Citlivým hlízám mečíků je nejlépe na lísce při 6-8 °C a při vzdušné vlhkosti 65-75 %.

Begónie

Aby hlízy nevyschly, ukládají se do mírně vlhkého písku. Kontrolujeme jeho vlhkost a v případě potřeby mírně pokropíme. Ideální teplota se pohybuje mezi 5-10 °C.

↑ zpět na začátek

Zeleninová zahrada - stručný přehled nějčastěj pěstovaných plodin

Rajče     kontrola a doplnění semen    výsev skleníkových odrůd doma

Paprika   výsev skleníkových odrůd za okno či pod zářivku

Okurka    kontrola a doplnění semen    výsev skleníkových odrůd doma

Salát     výsev pro rychlení raných odrůd, předpěstování časné sadby

Mrkev     skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Ředkvička výsev do vytápěného skleníku, dle počasí i pařeniště

Čekanka   postupné sklízení doma či ve sklepě rychlených puků

Cuketa    skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Dýně skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Kapusta   růžičková – ochrana před výkyvy teplot, zálivka, sklizeň

Pór  ochrana před větrem a výkyvy teplot, zálivka, sklizeň

Rebarbora při holomrazu ochrana kořenů nastýlkou-kompost, listí, sláma

Česnek    skladování na vzdušném, suchém, bezmrazém místě

Cibule    skladování na vzdušném, suchém, bezmrazém místě

Brambory  skladování při 2-8°C a vyšší vzdušné vlhkosti, v temnu

Hrách     skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Celer     kontrola a doplnění semen    předpěstování raných odrůd

Zelí skladování semen na suchém, temném, chladném místě

Fazole a fazolky    skladování semen na suchém, temném, chladném místě   

Květák    kontrola a doplnění semen         předpěstování raných odrůd

Brokolice      kontrola a doplnění semen    předpěstování raných odrůd

Kedlubna  výsev pro rychlení raných odrůd, předpěstování časné sadby

Jahody    ochrana před holomrazy slámou, chvojím, netkanou textilií

Akční letáky