Ve videu se podívejte, jaké zajímavé druhy zeleniny pěstují v zahraničí:

Zdroj: Youtube

Univerzální celer

Celer bulvový Asterix F1 je vysoce výnosná první česká hybridní odrůda určená pro ranou podzimní sklizeň. Má velkou a kulatou bulvu, jejíž převážná část vyčnívá nad zem a kořenový systém vyrůstá pouze z její spodní části. Cennou vlastností odrůdy je čistě bílá barva dužniny a odolnost proti tvorbě dutiny. Vzhledem k tomu, že rostliny neobsahují antokyan, dužnina nemění barvu ani při konzervárenském či mrazírenském zpracování. Má univerzální použití a bulvy lze bez problémů dlouhodobě skladovat.

Křupavý salát

Salát ledový Larsen potěší všechny milovníky hlávkového salátu. Vždyť není nad mísu křupavého, sladkého listí s dobrou zálivkou, zvláště když je ho hodně. To vše nabízí tato nová odrůda. Vytváří velkou, kompaktní a dobře uzavřenou hlávku svěží zelené barvy, ze které připravíte salát pro celou rodinu. Pěstitele často odrazuje vybíhání do květu, a proto letní odrůdy salátů nepěstují. Většinou nelze všechny hlávky sklidit najednou, a jakmile se o několik dní opozdíte, listy hořknou.

Salát Larsen je však vůči vybíhání do květu vysoce odolný a to z něj dělá favorita především u drobných pěstitelů. Netrpí okrajovou spálou listů a je rezistentní i vůči napadení mšicí kořenovou. Hlávka má plochou spodní část, díky níž se snadno sklízí a sklidíte velký podíl prvotřídních hlávek. Další neocenitelnou vlastností této nové odrůdy je přizpůsobivost vůči různým půdním podmínkám. O její pěstování se tedy může pokusit i ten, kdo nemá s pěstováním salátu valné zkušenosti nebo se mu dosud příliš nedařilo. Snáší nejen písčité ale i těžší, jílovité půdy.

Sázet i sít ho můžete od poloviny dubna do konce srpna. Konečný spon by měl být alespoň 40x40 cm, neboť mohutné rostliny pro zdárný růst a vývoj potřebují dostatek prostoru a světla.

Rané brambory

Belana je vynikající odrůda brambor pro rané sklizně. Vytváří velmi pohledné, oválné hlízy, jejichž slupka je žlutá a hladká, očka mělká a dužnina sytě žlutá. Netmavne ani v syrovém stavu, ani po uvaření. Brambory mají vynikající chuť a hodí se na saláty, neboť si při vaření zachovávají pevnou, lojovitou konzistenci. Jejich varný typ se označuje jako A/AB. Odrůda je odolná vůči strupovitosti, k háďátku bramborovému je rezistentní, a navíc skvěle chutná.

Multifunkční lusky

Vigna čínská (Vigna sinensis) se pěstuje pro lusky, které můžete využít obdobně jako zelené fazolky. Pokud semena necháte v luscích dozrát, můžete je využít k nakličování, a získat tak cennou a chutnou potravinu. Semena lze také rozemílat pro přípravu kaší, pražená poslouží jako náhražka kávy. Odrůda Metro má popínavou lysou lodyhu a dorůstá do výšky 150 až 200 cm. Lusky jsou až metr dlouhé, rovné nebo šavlovitě prohnuté, na povrchu hladké nebo žilkované. Ledvinovitá semena jsou 4 až 10 mm dlouhá, bílá, zelená, fialová až černá. U nás prodávaná jsou balená po 6 g a jsou mořená.

S ohledem na tropický původ většiny druhů vigny je důležité ji sít na slunná stanoviště. Kromě tepla vyžaduje i dostatek vláhy v půdě, na jejíž kvalitu jinak není příliš náročná. Podmínkou je však její dobrá propustnost a spíše nižší obsah organických látek – v opačném případě dochází k nadměrnému růstu zelené nadzemní hmoty. Rostlině připravte oporu.

Vigna nabídne nejen zajímavou změnu jídelníčku, ale poslouží i jako dekorativní rostlina se záplavou štíhlých předlouhých lusků, visících až na zem.

Mák s ořechovým nádechem

Mák Sokol dává makovice s bílými semeny oříškové chuti. Bývá proto používán v pekařství jako náhrada ořechů. Rostliny jsou celkem vysoké, a tudíž méně odolné proti poléhání, větrné stanoviště jim nesvědčí. Jsou však výnosné a odolné vůči napadení houbovými chorobami.

Mák vyžaduje humózní půdy s dostatkem vápníku. Nevhodné jsou půdy těžké a zamokřené. Vhodnými předplodinami jsou brambory, košťáloviny nebo plodová zelenina. Dobrý zdravotní stav rostlin ovlivňuje především včasné setí a jednocení. Sejte nejlépe časně zjara do řádků vzdálených od sebe 30 cm. Po vzejití rostliny zbavte plevele a udržujte kyprý povrch půdy. V době, kdy se vyvinou 3 až 4 listy, rostliny vyjednoťte na vzdálenost 10 až 15 cm. Můžete ponechat i hnízda po dvou až třech rostlinách, asi 25 cm od sebe. Během vegetace je nezbytné pletí a častá okopávka. Na stejném místě pěstujte mák až po pěti letech.

Odolné okurky

Okurka Alhambra F1 patří ke špičce současného tuzemského sortimentu okurek. Dává spolehlivé, velmi časné a opravdu velké sklizně. Jedná se o odrůdu hruboostnou, šlechtiteli doporučovanou spíše do chladnějších oblastí. Přináší však překvapivě dobré výsledky i v podmínkách teplejšího klimatu. Plodí již na velmi krátkých rostlinách a sklizeň je stejnoměrná po celé vegetační období. Plody jsou štíhlé, tvarově vyrovnané, tmavě zelené a nehořknou. Další předností odrůdy je vysoká odolnost k plísni okurkové.

Okurka vyžaduje záhřevné, hlinité, humózní půdy – je plodinou tzv. první tratě. Vzhledem ke slabšímu kořenovému systému je náročná na dostatek přístupných živin a vyrovnaný vláhový režim. Vhodnou předplodinou je hrách, cibule, pór, fazol, řepa, košťáloviny a jetelotravní směsky. Nevhodné jsou brambory a jahody. Okurky jsou také náchylné na rezidua z herbicidů, proto se vyvarujte jejich použití před výsevem.

Nakládačky můžete sít od poloviny dubna až do poloviny května.

Jahodník pro chladnější stanoviště

Jahodník Rumba je raná, odolná, jednou plodící odrůda, oblíbená pro své nádherně lesklé, jasně červené plody. Jsou šťavnaté, trvanlivé a mají velmi dobrou chuť. Odrůda je odolná vůči chorobám a vhodná pro chladnější pěstitelské oblasti.

Jahodové záhony je třeba obnovovat po třech letech. Zahrádkáři jsou většinou omezeni malou výměrou zahrádky, ale i zde lze střídat plodiny. Jahody nepěstujte příliš dlouho na jednom místě, ani brzy po sobě. Jahodníky půdu jednostranně vyčerpávají, množí se choroby a škůdci, zemina bývá ušlapaná. Jahodníky nesázejte pod vzrostlé stromy – je zde příliš stínu a málo vody a živin. Částečné zastínění mladými stromky nebo řadami keřů je však prospěšné, neboť chrání jahodníky před slunečním žárem a větry.

Tipy pro pěstování paprik

Za každou 5. až 6. rostlinou zatlučte kůl 1,5 až 1,8 m vysoký a pak podél řady rostliny podepřete z obou stran provázkem ve výšce 20 až 30 cm. Později můžete natáhnout ještě další provázek tak, aby byl asi 15 cm pod hlavním vrcholem. Boční výhony paprik nevyštipujte.

Zálivka závisí na venkovní teplotě. Při vysokých teplotách zalévejte jednou za 3 až 4 dny, avšak důkladně, aby byl kořenový bal prosycen vodou. Při chladném a deštivém počasí stačí zalít jednou za 7 až 10 dnů. Chybou je zalévat denně – rostlinu buď přemokříte, nebo ji budete trápit suchem, protože zavlažíte pouze svrchní část kořenů.

Rostliny je nutné důkladně a velmi často přihnojovat, nejlépe každý týden Kristalonem nebo Wuxalem, každý třetí týden pak ledkem vápenatým. Hnojte vždy mimo stonek a do důkladně zalité půdy.
Paprika nesnáší okopávku, která narušuje kořenový systém. Místo tvorby plodů pak rostlina věnuje energii obnově kořenů, čímž se snižuje výnos.


Při pěstování ve skleníku je důležité větrání. Za chladného počasí se však vyplatí do čela skleníku upevnit asi 40 až 50 cm vysokou fólii, aby kořeny netrpěly průvanem.

Tipy pro pěstování rajčat

Rajčata vyžadují slunné polohy na záhřevných hlinitopísčitých půdách. Na předplodinu nejsou náročná, vyvarujte se však pěstování na záhonech, na kterých loni rostly lilkovité rostliny, tedy brambory, papriky, lilky, a především opět rajčata.

Rajčata výborně snášejí hnojení organickými – statkovými hnojivy, proto je zařazujeme do 1. tratě. Dusíkaté hnojení je vhodné rozdělit na dvě aplikace. První při základním hnojení na jaře a druhou v době počátku tvorby prvních plodů o velikosti asi 2 cm. Velikost plodů příznivě ovlivňuje zásoba draslíku v půdě. Pro optimální vývoj mladých rostlin je důležitý rovněž obsah fosforu.

Související články

Zdroj: časopis Receptář, bydletcesky.cz, youtube.com