Abyste měli na záhoně chutné a křupavé okurky, musíte si to zasloužit. Okurka je poměrně náročná plodina a vyžaduje nejen slunce, výživnou půdu, ale také dostatečnou zálivku. A ne ledajakou!

Zelenina je velmi citlivá na teplotu vody. Když na ní spustíte studenou sprchu, může se stát, že dostane šok a zkrátka přestane růst. A to nechcete. Proto se snažte zalévat záhony vodou, která má teplotu kolem 18–24 °C.

Autor videa, Chilli farmer, vám ukáže jak si vyrobit hnojivo z cibulových slupek. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Dešťovka

Ideální zálivkou pro okurky je dešťová voda, která se přes den „ohřála“ ve sběrných sudech na příjemnou teplotu. Na rozdíl od klasické kohoutkové vody neobsahuje vápník, proto je vhodná hlavně na zalévání zeleniny a okrasných rostlin. Pokud byste ale chtěli udělat svým okurkám opravdovou radost, měli byste je zalít vodou z cibulových slupek. Proč?

Voda z cibulových slupek

Cibulové slupky jsou častým odpadem při vaření. Místo abyste je vyhazovali do koše, udělejte si z nich výživnou zálivku, která dodá okurkám pořádnou porci živin. Cibulové slupky jsou jimi doslova nabité.

Obsahují vitaminy, antioxidanty a důležité minerály, jako je síra, fosfor a draslík. A právě síru okurky zoufale potřebují. A to hned z několika důvodů – zlepší jejich růst a dokonce je chrání i před houbovými chorobami. A nejen to! Pěstitelé okurek už dávno vypozorovali, že cibulové slupky odpuzují další škůdce jako jsou mšice, molice a další hmyz.

Tekuté hnojivo

Cibulovu vodu si připravíte jednoduše. Stačí, když čtyři hrsti cibulových slupek necháte proschnout na sluníčku a pak je rozemelete na prášek. Cibulovou drť nasypte do nádoby a zalijte 1 litrem vody. Směs nechte působit 2 – 3 dny. Cibulové hnojivo zřeďte s vodou v poměru 1 : 1. Roztokem pak zalévejte okurky ráno nebo večer, kdy ještě nejsou prohřáté od slunce.

Posilovač imunity

Dobrou zprávou je, že pokud budete zalévat svůj okurkový záhon cibulovou vodou, zvýšíte tak jeho odolnost proti stálým nepřátelům jako je plíseň okurková nebo padlí. A to je v případě choulostivějších okurek docela podstatná informace!

Související články

Zdroje: https://living.iprima.cz, www.ireceptar.cz