Správné zalévání rostlin je jedna z nejzákladnějších věcí, které ovlivňují jejich správný růst a úrodu. Nejprospěšnější je ranní zálivka, protože ve vzduchu je více vzdušné vlhkosti, a proto se voda nejlépe vsakuje do země.

Zároveň jsou rostliny v tu dobu nejlépe připravené i na přijímání živin. Ideálním ukazatelem, kdy ráno zalévat je rosa. V případě, že jste zvyklí zalévat v pozdní odpoledne či večer, zálivka půdu pouze ochladí po denním horku a velké množství vody se odpaří, může to být i něco kolem 60% veškeré vody.

Lepší je vydatně, než častěji a málo

Jestliže má mít zalévání pro rostliny opravdu smysl a být prospěšné, je důležitá teplota vody, která by měla být blízká okolní teplotě. Nejlepší je to tedy právě v tu část dne, kdy je teplota vzduchu nejnižší, protože se minimalizuje výpar. Takže platí, že před východem slunce, anebo pozdě večer.

Důležité je také pravidlo zalévat raději více a ne tak často, určitě to nedělejte naopak. Správnou zálivku prostě nelze uspěchat. Zalít i menší zahrádku prostě nějaký ten čas trvá, když jste pečliví a záleží vám na tom, aby vaše pěstované rostliny prospívaly, co nejlépe.

Zalévání za deště hraje prim

Možná tomu nebudete věřit, ale úplně nejlepší, kdy zalít zahradu jsou deštivé dny. Když je zataženo a pod mrakem, je vzdušná vlhkost tak veliká, že se žádná voda neodpaří a závlaha je tak naprosto nejefektivnější. Bohužel takové dny nejsou pořád. Ale i za mírného deště poklesne teplota a závlaha není pro rostliny takovým teplotním šokem jako za slunného dne.

Výhodou je, že déšť provlhčí vrchní vrstvu zeminy a voda, kterou zaléváte, se mnohem lépe vsákne až ke kořenům. Tuto myšlenku potvrzuje i zahradní expert Kevin Smith z Velké Británie, který na Express.co.uk sdílel své video s několika tipy na správné zalévání, včetně myšlenky, proč zalévat právě v dešti:

www.express.co.uk

Ve videu No Fuss Guide pro World of Gardeners řekl: „Nenechte se zmást! Pokud si myslíte, že pršelo a není třeba zalévat, mýlíte se. Listy všech rostlin zakrývají půdu, takže déšť ve skutečnosti dostatečně nezalije." Kromě jiného se expert zabývá také problematikou zavlažování pokojových květin v květináčích v souvislosti s deštěm a technikou jejich správného zalévání.

Kevin Smith vysvětluje, že pro správné zavlažování je vždy dobré zvážit, které druhy rostlin pěstujete. Některé rostliny totiž potřebují mnohem větší zálivku, jiné zase menší. Myslete tedy při zalévání i na to, co který druh opravdu potřebuje ke správnému růstu.

Zdroje:

www.homeguides.sfgate.com

www.silive.com

www.chicagotribune.com