Podzimní přesazování růží

Přesazování růží je typickou podzimní prací, a právě konec října je ideální dobou na to, kdy se do takové práce pustit. Důvodů k přesazení existuje celá řada. Můžete růže chtít rozdělit, přemístit nebo přesadit na stanoviště s lepšími podmínkami. I staré růže přesazování dobře zvládají a opět bohatě kvetou hned následující sezónu.

Podmínky pro přesazování růží

Na přesazení si vyhlédněte příhodný den a pusťte se do práce. Růže bude po vyjmutí z půdy potřeba hned přesadit, proto začněte tím, že si nachystáte nové stanoviště. Nejčastěji růže upřednostňují slunné a vzdušné stanoviště, ale vhodné podmínky se mohou lišit podle odrůd. Zemina bude nejlepší hlinitopísčitá a bohatá na živiny. Zjistěte si předem, jaké místo je ideální právě pro vaši růži.

Jak pro růži připravit nové stanoviště

Místo výsadby můžete předem prohnojit nebo smísit s kompostem. Pokud budete sázet více růží na jednom místě, pak pamatujte, že ideální jsou rozestupy mezi šedesáti až osmdesáti centimetry. Keřové růže samozřejmě potřebují mnohem víc místa.

Přesazování růží

Při přesazování odstraňte poškozené kořeny a také všechny ostatní můžete mírně zakrátit. I když se růže vysazují na podzim, před příchodem mrazů, jejich výhony se i po přesazení zkracují. Rostlinu zbavte veškerých suchých či nemocných částí i listů a na polovinu zkraťte také všechny ostatní výhony.

Zastřihávat či nezastřihávat přesazované růže

Dočetli jste se, že se růže po přesazení nemají zkracovat? Ano, někteří zahradníci jsou toho názoru, že na podzim přesazované růže není vhodné stříhat. První řez doporučují až v předjaří. Zdá se, že oba způsoby se praktikují bez toho, že by růže měly problém se zakořeněním či kvetením následující rok.
Ať už se rozhodnete pro zastřižení, či nikoliv, rozhodně růži dobře zazimujte. Nezapomeňte přesazenou růži také dostatečně zalévat, dokud ještě nemrzne, aby přes zimu neuschla.

Zdroje: http://www.ruze.cz, https://homeguides.sfgate.com