Zavinutka čili monarda

Není divu, že se tak krásně kvetoucí bylina stala hitem léta. Nejenže zdobí, ale také krásně voní její květy i listy. Zavinutka prostě ví, jak si získat pozornost. Patří sice do hluchavkovitých, ale s těmi má tato výrazně kvetoucí rostlina jen málo společného. Zavinutka má zhruba dvacet poddruhů a zajímavé latinské jméno „Monarda“. To si vypůjčila od španělského lékaře a botanika, který se zajímal o mnohé léčivky Nového Světa a mezi nimi i zavinutku. Nicolás Bautista Monardes sice proslul studiem léčivek ze všech koutů světa, ale sám se na cesty nikdy nevydal. Veškeré jím popsané byliny v mnohých vydaných publikacích mu byly do Sevilly přivezeny vojáky, obchodníky, františkány a příslušníky královského dvora.

Indiánská kopřiva zavinutka léčí

Monarda se k nám dostala ze Severní Ameriky, kde je endemická. Zde byla místními původními obyvateli používaná k léčení dýchacích obtíží, ale také jako koření na podporu trávení, k péči o dutinu ústní, hlavobolu i nachlazení. Monarda má antiseptické účinky a její intenzivní vůně je přirovnávána ke směsi bergamotu a máty. Proto je známá také v aromaterapii nebo kosmetickém průmyslu.

Jak rostou zavinutky?

Zavinutky dorůstají 20 až 90 cm, v zahradách oblíbená zavinutka podvojná až 150 cm. Jsou to rostliny medonosné a jejich zajímavé střapaté květy lákají hmyz z širokého okolí. Barva květů přechází od bílé či nazelenalé přes růžovofialovou až k ohnivě rudé. Za jejich výraznou vůni mohou vonné silice, které v teplých krajích lákají i kolibříky.

Rozvoňte zahradu zavinutkami

Monardy dnes mají velké množství poddruhů. Můžete si vybrat z různých barevných variant i odlišných výšek vzrůstu. Pro většinu zavinutek ale platí, že jsou nenáročné, milují přímé slunce a dostatečně propustnou, ale vlhkou půdu. Zemina by měla být kvalitní a výživná, na výsev připravená v květnu až červnu, na sazenice až v červenci či srpnu. Po odkvětu se zavinutky nestříhají. Usychající květ je nevysiluje, a navíc vypadají docela zajímavě i v suchém stavu.

Zdroje: prima-receptar.cz, bylinkopedie.cz, www.dumazahrada.cz