Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.nkz.cz, www.slughelp.com

Kde se vzala zavinkutka?

Monarda čili česky zavinutka má i velké množství názvů v angličtině. Bývá označována jako bergamot, koňská máta nebo včelí balzám a další. Je to velmi aromatická květina, jejíž všechny druhy pocházejí výhradně ze Severní Ameriky. Místní obyvatelé ji dobře znali i používali a později své znalosti předali i osadníkům z Evropy.
Zavinutka není jen jedna. Patrně nejpůsobivější květy jsou jasně rudé barvy, původní druh byl patrně purpurový a dnes se běžně pěstují bílé a růžové, některé májí nádech až do modra.

Je to rostlina medonosná a zajímá se o ni hmyz ze širokého okolí. Pokud máte zavinutku, pak se máte možnost podívat i na motýly a včelky, které k vám do zahrady její vůně přivábí.

Zavinutka je nejen krásná, ale i léčivá

K léčebným účelům se používají listy ze zavinutky, ze kterých se připravuje čaj. Nejvíce esenciálních olejů obsahují listy druhy Monarda didyma, ale také listy M. fistulosa se běžně užívají, a to především pro své antiseptické účinky. Čaj se užívá při horečce a bolesti hlavy, pomáhá při nadýmání a jako ústní výplach či kloktadlo pomáhá nálev ze zavinutky při problémech se zuby a dásněmi, případně při zánětu dutiny ústní.
Američtí původní obyvatelé používali listy i květy k dochucování pokrmů. Zavinutka chutná po mátě a dobromyslu, byla oblíbeným kořením používaným na přípravu pečeně z divokých ptáků.

Pro slimáky je zavinutka odporná

Aromatická zavinutka však nevoní všem. Vyloženě odpuzuje slimáky. Její vůně a patrně i chuť jsou slimákům odporné. Ani tak nemá ale monarda vyhráno, protože v našich podmínkách jí škodí především padlí. Ve vlhkém a teplém počasí se padlí dobře šíří a drží v neprovzdušněných a hustých trsech zavinutky. Podle druhu jsou totiž zavinutky velmi různého vzrůstu. Zatímco nejmenší dorůstají okolo dvaceti centimetrů, nejvyšší z nich mívají okolo jednoho metru.

Související články