Když se řekne zázvor, většina si představí ztlustlé oddenky bizarních tvarů, známé z regálů obchodů, které mají upotřebení v kuchyni hlavně jako koření. Historie pěstování zázvoru lékařského (Zingiber officinale) v tropické Asii je dlouhá nejméně tři tisíce let. Byl jedním z prvních druhů koření, které přivezli kupci po Hedvábné stezce z Číny. Zázvory jsou vytrvalé byliny, z jejichž oddenku každý rok vyrůstá několik štíhlých, 1 až 1,5 metru vysokých stonků. Plody se vyvíjejí jen vzácně a zpravidla nedozrávají. Proto se tento druh zázvoru nepěstuje ze semen, ale právě z oddenků.

Ačkoli v našich zeměpisných šířkách nejsou pro venkovní pěstování zázvoru ideální podmínky, přesto se můžeme o jeho pěstování pokusit. Rostlinu totiž můžeme pěstovat i doma, třeba na okenním parapetu. Zázvor u nás pěstujeme jako přenosnou rostlinu v květináči. Nejvhodnější čas pro začátek jeho pěstování je přelom zimy a jara. V této době panuje v tropech pozdní období sucha a začíná období dešťů. S pěstováním však můžete začít vlastně kdykoli. Zvlášť, pokud objevíme nějaký pěkně narašený oddenek.

Pro pěstování se bude hodit nejlépe čerstvý, neseschlý a nepoškozený oddenek, na kterém jsou dobře patrné vegetačními pupeny (mohou být i narašené). Je-li zázvor příliš seschlý, namočíme jej před výsadbou přes noc do vody. Větší oddenek můžeme opatrně rozdělit (rozříznout) na více dílů a to tak, aby na každé části byly aspoň dva vegetační pupeny. Oddenky pak celé zahrneme malou vrstvou zeminy tak, aby pupeny směřovaly vzhůru.

Na začátek pěstování postačí nádoba o průměru 20 cm, hodí se spíše širší, nemusí být příliš hluboká. V případě potřeby rostlinu později přesadíme do větší nádoby. Zázvor potřebuje dostatečně výživnou, ale zároveň dobře propustnou hlinito - písčitou zeminu. Od jara do podzimu jej můžete umístit na místo chráněné před větrem v zahradě či terase. Jako výhodné se ukázalo i pěstování ve skleníku či zimní zahradě. Tam jej můžeme vysadit třeba v pytlích.

Za jak dlouho budeme sklízet?

Pěstování zázvoru vyžaduje dostatečnou trpělivost. Zpočátku to vypadá, že se neděje vůbec nic. Přibližně po třech týdnech z půdy vyrazí první výhonek. Další listy se objevují poměrně rychle. Postupně olistěné výhonky dosáhnou výšky kolem 70 cm.

Aby byl výsledek vašeho snažení korunován úspěchem – tedy oddenky, které budete moci konzumovat – musíme zázvoru popřát nejen dostatek tepla a vláhy, ale také rozptýleného světa a výživu. Oddenky jsou schované pod zemí, proto se hůř zjišťuje čas sklizně. Při pěstování v domácích podmínkách se na první sklizeň můžete těšit přibližně 9 měsíců po výsadbě oddenku. Signálem obvykle bývá žloutnutí a zasychání listů, tedy čas, kdy rostlina přechází do vegetačního klidu.

Video - jak snadno pěstovat zázvor v nádobě

Velmi názorně ukazuje v následujícím videu pěstování zázvoru v nádobách Kevin, který se v rámci projektu Epic gardening rozhodl nabídnout lidem rady na pěstování nejrůznější druhů rostlin i v podmínkách, které pro ně nejsou ideální.

Zdroj: Youtube

Další inspiraci k pěstování zázvoru v domácích podmínkách najdete také na naší nástěnce na Pinterestu:

Zdroj: www.epicgardening.com, www.zahrada-centrum.cz