Řepa salátová je velmi ceněná pro vysoký obsah organických kyselin a pektinů. Kromě minerálních látek zásadité povahy obsahuje takzvané lipotropní látky, které jsou účinné především při kornatění cév a chorobách jater. Na půdu má průměrné nároky a lze říci, že se jí daří ve všech polohách. Méně odolává mrazu a při časných jarních výsevech předčasně vybíhá do květu. Zato uprostřed léta ji vypěstujete snadno.

Výsev rovnou na záhon

  1. Řepu není vhodné konzumovat při nemocech ledvin a žlučníku.

    Řepu nepředpěstováváme, osivo klíčí poměrně rychle a dobře. Vysévat začínáme nejdříve koncem května přímo na záhony a pokračovat můžeme až do července.
  2. Vyséváme do řádků vzdálených 30 - 35 cm, vždy 20 cm od sebe do hnízd po třech semenech.
  3. Po vzejití rostlinky vyjednotíme.
  • Salátová řepa má vegetační dobu 90-140 dní, takže již koncem léta ji můžeme sklízet pro přímou spotřebu. Z nových odrůd je vynikající Kahira, Monika, či Pablo F1, ze starších pak oválná Renova.