Zmínky o rybízu pocházejí ze 14. století, kdy se, především ten černý, pěstoval jako léčivá rostlina. Ve větším množství se začal rybíz pěstovat v 16. století, kdy se ze západní Evropy rozšířil i k nám. Dnes pěstujeme odrůdy, které pocházejí z různých evropských států a z Ameriky, ale i odrůdy naše.

Bílý, červený či černý?

  • Bílé rybízy sklízíme od poloviny července. Mají výhodu, že nejsou napadány ptactvem a chuťově jsou sladší.
  • Černý rybíz sklízíme zhruba od konce první dekády července do poloviny srpna. Mají osobitou příchuť a velké množství zdraví prospěšných látek.
  • Červené rybízy zrají podle odrůdy od začátku června do konce srpna až září. Jsou výrazné, kyselé chuti a krásně barevné.

Rybízy nejlépe plodí ve skupinkách

Pěstované odrůdy červeného a bílého rybízu jsou samosprašné, přesto se doporučuje vysazovat společně alespoň dvě současně kvetoucí odrůdy. Černý rybíz je částečně cizosprašný. Časté sprchání bobulí u černého rybízu bývá způsobeno tím, že v době jeho kvetení je špatné počasí, takže včely nemohou létat a dostatečně opylit tyto odrůdy cizím pylem.

Výsadba rybízu

Plodonosný obrost má životnost 6–8 let, pak musíme přestárlé větve postupně obměňovat za mladé. Životnost keřů se předpokládá kolem 20 let.

Nejvhodnějším obdobím pro výsadbu rybízu je podzim. Keře vysazené v tomto období využívají zimní vláhu a intenzita jejich růstu je mnohem větší než při jarní výsadbě.

  • Rybízy sázíme v řadě ve vzdálenosti 1–1,5 m, do řad vzdálených od sebe kolem 3 m.
  • Sázíme je asi o 10 cm hlouběji, než rostly ve školce – hlubší výsadba využívá přirozenou schopnost rybízu vytvářet větší množství kořenů i na jednotlivých větvičkách.
  • Na jaře zakrátíme ponechané výhony (3–5) v keři na 2–3 očka.

Stromková forma rybízu

Stromek je u rybízu méně častý pěstitelský tvar než keř. Nejvhodnější je rovněž podzimní výsadba. Stromky vysazujeme ke kůlům nebo drátěnce; i stromky je nutné sázet hlouběji. Pokud bychom je vysadili mělce, zasychaly by jim kořeny, protože rostou těsně pod povrchem půdy.

  • Na jaře vybereme 4–5 výhonů, které zakrátíme na 2–4 očka, tyto výhony slouží jako základ budoucí korunky.
  • Každoročně je nutný udržovací řez, kterým odstraňujeme poškozené, přestárlé a nevhodné výhony v korunce.

Výhodou stromkového tvaru je lepší kvalita plodů, snadnější sklizeň i obdělávání půdy pod stromky. Životnost stromku se předpokládá 8–10 let.