Zdroje: www.ceskestavby.cz, cs.wikipedia.org, abecedazahrady.dama.cz

Zelené hnojení se používá i ve velkém

Pokud vás zajímá hlouběji, proč a nač se používá zelené hnojení, podívejte se na toto zhruba sedmiminutové video, které detailně popisuje výhody a používání zeleného hnojiva a meziplodin ve větším měřítku.

Zdroj: Youtube

Každý záhon ocení zelené hnojení

Zelené hnojení je však zajímavé také pro zahrádkáře. Je levné, a přitom prospívá půdě v mnoha směrech. Pokud máte už sklizeno, určitě si zelené hnojení vypěstujte. Organická hnojiva by měla být základem a součástí přípravy půd na zahradě, zatímco ta minerální jen doplňkem.

Zelené hnojení je pro půdu přínosné z mnoha důvodů. Zapracováním organické hmoty do půdy zlepšíte její texturu, zeleň ji obohatí o živiny i půdní rozkladné organismy napomáhající tvorbě humusu. Půda obohacená tímto způsobem lépe vstřebává vodu, nevyplavují se z ní živiny a rostliny jsou schopné lépe s nutričními látkami i vláhou hospodařit.

Kdy vysít zelené hnojení a které rostliny se hodí?

K výsevu rostlin používaných na zelené hnojení se přistupuje dvakrát v roce. První termín výsevu je možný už na konci srpna. Ze semen vyrostou rostliny ještě během podzimu a před zimou je už můžete zapracovat do půdy.
Druhý výsev je možný na podzim, kdy se počítá se zapracováním na jaře.

K výsevu se hodní několik plodin, které je nutné vybrat nejen podle podmínek, především typu půdy, ale také podle toho, co chcete na záhonu v budoucnu pěstovat. I když jsou řepka, hořčice či ohnice běžně používané rostliny vhodné k zelenému hnojení, vyhněte se jim, pokud plánujete na této půdě pěstovat květák, kapustu, kedlubny či další brukvovitou zeleninu. Zmíněné zelené hnojivo patří také k brukvovitým, takže hrozí přenos škůdců, kteří devastují stejný druh zeleně.

Mezi nejpěknější zelené hnojivo patří některé lupiny, hrachory ale také vikev či peluška jsou pěkné, stejně jako výrazně rudý jetel nachový čili inkarnát. Vysévat můžete také pohanku, svazenku, seradelu, řepici nebo jílek mnohokvětý, který patří mezi trávy.

Související články