Češi jsou velcí pěstitelé, to je všeobecně známý fakt. Jestliže máte zahrádku, ale máte pocit, že vám na ní nic moc neporoste, protože se nachází ve stínu, zbystřete!

Pěstování zeleniny a bylinek se rozhodně vzdávat nemusíte. Jen musíte vědět, jak na to a co vysadit. Ne všechna zelenina totiž prahne po slunečních paprscích. Bohužel nejoblíbenější zeleninu jako rajče, papriku, okurku či cuketu si tam nevypěstujete, s tím se musíte smířit již na začátku.

Jaký stín vaši zahradu obklopuje?

Zcela zásadní je typ stínu, který na zahradě máte. Stín jako stín? Není tomu tak. Rozlišujme dokonce tři typy.

Polostín – tak je označována plocha, kam dopadají sluneční paprsky pouze část dne, například 5 hodin.

Mozaikový – prostor, který je stíněný stromy a sluníčko na něj dopadá podle toho, jak se přes den točí. Sluneční paprsky se k zemi probojují i přes stromy, stín je přirozený a rostlinám příjemný.

Hluboký – temno a vlhko, takové podmínky panují v hlubokém stínu. Tam vám bohužel nic neporoste. Tedy ano, ale ne k snědku.

Co vysadit do stínu

  • Angrešt – poroste dobře v polostínu i v mozaikovém stínu, naopak nesnáší celodenní výheň slunce.
  • Mizuna – vystačí si se 2 hodinami slunečních paprsků denně, jedná se o japonský „salát“, který svou chutí připomíná rukolu, roste už při 15 °C.
  • Mrkev – bude spokojená s 4 -5 hodinami slunce denně, na pěstování zdánlivě vypadá primitivně, ale dokáže pěkně potrápit!
  • Bylinky – je mnoho bylinek, které lze do polostínu i mozaikovitého stínu vysadit. Jde například o libeček, mátu, koriandr, tymián nebo oregano. Omrkněte, kde na zahradě slunce okupuje prostor cca 3 hodiny denně, přesně těchto několik hodin bylinkám k růstu stačí.
  • Špenát – tomu postačí 3 – 4 hodiny slunečního svitu, naopak mu to bude náramně vyhovovat, protože sklízené listy nebudou hořké, nebudou se kroutit a budou i zdravější.
  • Fazole, hrášek – k růstu jim bude dostačovat 4 – 5 hodin sluníčka.

Ve stínu pozor na slimáky

Na stinných místech se slimákům daří náramně, neboť je neohrožuje sluníčko a na takových místech je i celkově vlhčí prostředí, které plzáci zbožňují. Pokud nechcete o úrodu přijít, záhon si nějakým způsobem zabezpečte.

Zdroje: www.prozeny.cz, zahradkaruvrok.cz, adbz.cz