Nutnost dopřát záhonům živiny, aby byla skvělá úroda, je známá věc. Většinou se ale sahá po kupovaných hnojivech, nebo po chlévském hnoji. Vy můžete dopřát minerální vzpruhu záhonům i jinak. Zasypejte záhon popelem vzniklým ze spalování dřeva a zpracujte tak odpad, který byste jinak vyhodili.

Popel je nabitý živinami

Říkáte si, jak může být takový popel pro záhon prospěšný? Může. Většina minerálních látek a živin se do dřeva dostane z půdy v průběhu vegetačního života stromů. I po zpracování dřeva do pelet a briket prospěšné minerální látky ve dřevě zůstanou. Dřevní popel proto najde další cenné využití v zahradě. Látky v něm obsažené obohatí kompost, pomohou zelenině a jeho prvky využijí květiny.

Jak s popelem pracovat, se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Popel obsahuje vápník, fosfor, draslík, hořčík a další minerály, které potřebují ke svému růstu některé druhy zeleniny a ovoce.

Které zelenině popel vyhovuje?

Dřevní popel zvyšuje pH půdy. Hodí se tak pro rostliny, které tuto půdní vlastnost ke svému dobrému růstu vyžadují. Kromě dodávky živin chrání aplikace popela na záhon i jejich zdraví a zvyšuje výnosy plodin. Chrání rostliny proti škůdcům z hmyzí říše, odrazuje slimáky, působí jako přírodní insekticid a repelent. Vysloveně svědčí cibuli a česneku. Vhodný je i pro salát a pórek. Rajčata díky popelu budou krásně rostlá a šťavnatá. Chcete-li mít pěknou úrodu brambor, ani na nich s popelem nešetřete.

S množstvím popela opatrně!

Popel je pro některé druhy zeleniny a ovoce doslova životabudičem, přesto jej dávkujte s rozvahou. Dokáže dramaticky měnit pH půdy a příliš mnoho popela by rostlinám nemuselo přijít vhod. Jistějšího dávkování lze dosáhnout metodou popelového postřiku. Rozpusťte půl kilogramu popela v jednom litru vody, naplňte roztokem nádobu na postřik záhonu a pusťte se do práce. Uvedené množství roztoku by vám mělo vystačit na 5 metrů čtverečních záhonu.

Na záhony sypat podle pravidel

Popel můžete samozřejmě dávkovat i lopatkou. Mějte však na paměti, že nanejvýš 2 kilogramy minerálního pokladu byste měli využít na 10 metrů čtverečních záhonu. Pokud si vezmete na pomoc běžný kyblík, počítejte, že se do něj vejde zhruba pět kilogramů popela. Ještě jedna rada na závěr. Nikdy nesypejte na záhon žhavý nebo doutnající popel! Rostliny byste spálili. Vždy jej nechte zcela vychladnout, až pak jej aplikujte, kde je potřeba.

Související články

Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, www.prozeny.cz, www.youtube.com