Tak jako některé druhy zeleniny vplouvají do květinářství, aby se staly součástí ozdobných kytic, tak i některé květiny se stávají součástí zeleninových záhonů. A nejen proto, aby je zdobily svými květy. Jejich blízkost chrání zeleninu před případnými nájezdy nepřátel.

Nápad skloubit tyhle dva světy přišel z Ameriky. Tamní Indiáni pěstovali na jednom záhonu hned tři druhy plodin – kukuřici, dýni a fazoli. Zatímco kukuřice sloužila jako opora popínavé fazoli, ta na oplátku uvolňovala do půdy dusík, který byl jedním z hlavních hnojiv pro věčně hladovou kukuřici. Ani dýně nezůstala stranou a chránila půdu před vysycháním, takže všechny tři plodiny si vytvářely ideální klima a sklizeň pak byla bohatá.

Ve videu se dozvíte, jak na záhonech správně kombinovat rostliny:

Zdroj: Youtube

Ochrana proti krtkům

Stejný princip má spojení rostlin a zeleniny. Některé bylinky totiž fungují jako „odpuzovači škůdců“. Řeč je o aromatických bylinkách jako je kopr vonný, šalvěj lékařská, rozmarýn lékařský nebo heřmánek pravý. Tahle „voňavá jízda“ spolehlivě odpudí nejen „hmyzí nepřátele“, ale dostatečně odradí i hryzce a krtky. Proto je vhodným sousedem například pro brokolici, brambory nebo řepu. Chystáte se sázet cibuli? Pak určitě do její blízkosti zasejte řepu a salát, zasaďte rajčata a celé tohle „společenství“ obkružte aromatickými bylinkami, například saturejkou horskou.

Okurky a květák v bezpečí

Okurky jsou dnes drahé. Proto se hodí vypěstovat si vlastní. Aby vám ale úrodu někdo „nesklidil“ před nosem, raději do sousedství s předstihem zasejte lichořeřišnici větší. Rozzáří záhon krásnými květy a zároveň ho ochrání před případným nájezdem škůdců. Pokud máte na zahradě květák, nenechávejte ho bez dozoru a v jeho blízkosti vysaďte aromatický celer. Jeho vůně odláká agresivní housenky běláska zeleného.

Zdravá rajčata s lepší chutí

Není nad domácí rajčata! Jinak chutnají i voní, než ta „sterilní“ z obchodu. Aby se jim lépe dařilo a nikdo je zbytečně neohrožoval, je dobré poblíž pěstovat bazalku. Bylinka se stane jejich „osobním strážcem“ a zároveň jim propůjčí zajímavější chuť.

Afrikán – akční hrdina celé zahrady

Pěstujete na zahradě jahody, dýni, řepu, cibuli nebo česnek? Pak určitě víte, že jedním z nebezpečných nepřátel těchto druhů zeleniny jsou hlístice narušující jejich kořenový systém. Pokud před nimi chcete ochránit svou zahrádku, vysaďte do sousedství afrikán (zvaný také aksamitník). Tahle rostlinka nejen dobře vypadá, ale také vypomůže nepřítele zneškodnit. Uvolňuje totiž do substrátu látky, které hlístice zabíjí. A nejen ty. Je také přírodním odpuzovačem pilatky listové, která pro změnu napadá růže. Takže afrikánů na zahradě není nikdy dost!

Související články

Zdroje: www.zahradkarskaporadna.cz, www.pestujzeleninu.cz