Mezi nejoblíbenější zeleniny, které jsou v našich podmínkách schopné přezimovat, patří zimní pórek, kadeřávek a růžičková kapusta.

Otužilý, ale křehký kadeřávek

Kadeřávek můžeme sklízet i v době silných mrazů (nejlépe chutná až po přejití mrazem), s uříznutými kousky však musíme zacházet opatrně. Ve zmrzlém stavu má listy křehké, proto dáváme pozor, aby se nemačkaly. Je dobré je přenést ze zahrady například v košíku a nechat pomalu roztát. Při sklizni se vyplatí odřezávat pouze vrcholky stonků a košťály ponechat na stanovišti. Tak se dočkáme druhé sklizně, protože velmi brzy na jaře kadeřávek obrazí a křehké výhony budou vítanou a chutnou ranou zeleninou. Kadeřávek sice vydrží kruté mrazy, ale pokud nenapadne sníh, budou jeho listy trpět zimním sluncem, proto ho zakryjeme chvojím.

Pórku prospěje nastýlka

Pórek výborně přezimuje na záhonu a čerstvě sklizený třeba v lednu je rozhodně chutnější než ten, který skladujeme ve sklepě. Mezi nejodolnější patří odrůda Elefant, z nových pak Winner, která se vyznačuje sytou zelenou barvou a 20-25 cm dlouhou konzumní částí. Pokud chceme pórek sklízet po celou zimu, musíme se postarat, aby půda nezmrzla příliš rychle ani příliš hluboko. Toho lze úspěšně dosáhnout nastýlkou z listí nebo slámy. Takto ošetřený pór neutrpí žádné škody a bude po ruce celou zimu. Před holomrazy se vyplatí přihrnout rostliny tak, aby alespoň 15 cm stvolu nad zemí bylo zakryto vrstvou zeminy.