Daň za čerstvou zeleninu v zimních měsících

Kromě zeleniny, kterou je možné déle skladovat, si v obchodech v zimním období můžeme koupit hlavně zeleninu, která má za sebou značnou ekologickou stopu. Buď cestovala z velmi vzdálených koutů světa a nebo byla vypěstována s vynaložením nemalých energetických zdrojů. Na zahrádkách se několik druhů zeleniny, kterou je možné sklízet i v zimě, pěstuje. Nejčastěji to bývá tak zvaná zimuvzdorná zelenina - kadeřavá kapusta, pór a růžičková kapusta. K přezimovní se ještě doporučuje ozimý salát, špenát a kozlíček polníček zasetý koncem léta.

Místo zkázy objev

Na myšlenku rozšíření druhů zeleniny pěstováné (a hlavně sklízené) v zimních měsících, bez nutnosti vynakládat prostředky na vytápění, přišel rakouský zahradník a vedoucí Výzkumného ústavu zahradnického Wolfgang Palme vlastně náhodou. V rámci pokusů se zeleninou se přihodilo, že předčasně udeřily silné mrazy a oni nestačili sklidit poslední část úrody asijského salátu v jedné vzdálenější testovací stanici. Podle učebnic měl onen druh zmrznout už při -3 oC. Jenže on přežil mnohonásobně nižší teploty (-15-20 oC). Pěstitel byl překvapený, že i po tak silných mrazech zůstal salát svěží a chutný. Začal se tedy pídit v odborné literatuře, ale informace o tom, jak jednotlivé druhy zeleniny zvládají drsné zimní podmínky nanašel. A tak se tedy pustil do vlastních výzkumů.

Zelenina otužilejší, než se tušilo

Palme několik let zkoušel, kdy je ten který druh zeleniny potřeba zasít, aby byla sklizeň možná i v zimních měsících a jak zeleninu před případnými mrazy chránit, aniž by bylo potřeba využívat vytápěný skleník. Postupně zjistil, že může i v zimě sklízet ředkvičky, hlávkový salát nebo některé druhy zelí. Osvědčily se mu také asijské saláty, zimní řeřicha či pažitka.

Zatím shromáždil rady pro zimní pěstování 70 druhů plodin, od endivie po cibuli. O své zkušenosti se dělí jak formou přednášek a workshopů, tak také jako autor knih zaměřených právě na pěstování zeleniny v zimních měsících. Někdy je možné pěstovat zeleninu bez speciální ochrany, jindy pomůže speciální kryt, který zajistí ochranu v době největších mrazů. Uvedené postupy jsou vhodné jak pro vlastníky zahrádek, tak pro drobné farmáře.

Zdroj: www.zeit.de, reasonstobecheerful.world