obrázek z archivu ireceptar.cz

Zelenina pod sněhem: pěstujte a sklízejte i v zimě!

Některým druhům zeleniny nevadí sníh ani mráz, jsous tále svěží a čerstvé. Které to jsou a jak je pěstovat?

Mrazuvzdorné bývají především vytrvalé zeleniny. Díky hlízám a kořenům schovaným pod zemí přežijí zimu a na jaře znovu obrazí. Jedná se například o křen, chřest, či topinambur. Mezi prvním a druhým rokem pěstování dokážou vzdorovat nízkým teplotám i dvouleté zeleniny – například černý kořen, petržel, pastinák a další. Rovněž cibuloviny jsou vesměs mrazuvzdorné, a to vytrvalé i dvouleté druhy. Špenát a zimní salát snášejí teploty pod bodem mrazu jen v určitém úseku vegetačního období. Zato růžičková kapusta a kadeřávek jsou otužilci k pohledání.

hlávková kapusta snese i mráz 12 stupňů pod nulouhlávková kapusta snese i mráz 12 stupňů pod nulouAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak pěstovat zeleninu v zimě

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

"Předzimní" výsev bude úspěšný pouze v době, kdy zem není zmrzlá ani rozbahněná.

Na podzim a za příznivého počasí i na začátku zimy lze vysévat tuto zeleninu:

  • mrkev
  • petržel kořenovou i naťovou
  • pastinák
  • cibuli, včetně šalotky 
  • zimní odrůdy česneku, paličáku i nepaličáku
  • ozimé odrůdy košťálovin (například květák Arktur a hlávková kapusta Arkta)
  • přezimující špičaté zelí

I když je určitý druh zeleniny mrazuvzdorný, neznamená to, že by nevyžadoval před zimou žádnou péči. Důležitá je zejména ochrana proti holomrazům, kdy chybí přirozená izolační sněhová peřinka.

  • K rostlinám přihrneme trochu více zeminy či kompostu.
  • Záhon po celé ploše obložíme slámou, popřípadě suchým listím nebo chvojím. 

Kapusta kadeřávek

Tato velmi otužilá zelenina přečká běžnou zimu i bez ochrany. Labužníci dokonce sklízejí zkadeřené listy zásadně až po prvních mrazících, kdy teprve dostávají tu pravou chuť.

kapusta kadeřávekkapusta kadeřávekAutor: Archiv ireceptar.cz

Pro větší sklizeň v průběhu celé zimy se vyplatí:

  • Vyjmout celou rostlinu i s kořeny.
  • Zasadit ji do větší nádoby nebo polyetylenového pytle.
  • Umístit ve světlejším sklepě, nevytápěném skleníku nebo alespoň v chladné místnosti.

Kapusta růžičková a hlávková

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Přímé sluneční ozáření nebo rychlé zahřátí po nízkých teplotách však může i tuto mrazuvzdornou zeleninu znehodnotit.

Obě tyto odrůdy kapusty snesou i mráz 12 stupňů pod nulou, ale pouze pokud jsou dostatečně vyzrálé

Růžičková kapusta však špatně snáší velké tepelné rozdíly, a proto ji při častém střídání mrazů a prudkého oteplení raději sklidíme už v prosinci. V klimaticky příznivějších podmínkách, pokud je chráněná sněhovou peřinou, ji můžeme nechat na záhonku třeba až do února.

Kapusta růžičkováKapusta růžičkováAutor: Archiv ireceptar.cz

  • Při zimní sklizni neodlamujeme postupně jednotlivé růžičky ani listy, ale raději s růžičkami odřízneme i košťál.
  • K delšímu uchování můžeme celou rostlinu vyrýt i s kořeny a založit ji do hlubokého pařeniště.

Lahodný a zdravý špenát

  • Špenát sklízíme postupným otrháváním listů nebo vyříznutím celé rostliny i s částí kořenů.
  • Sklízíme zásadně za suchého počasí, protože mokré listy se snadno zapaří a rychle vadnou. V takovém případě rostlinu bezprostředně po sklizni zpracujeme.
  • Obnaženou zem po odebraných rostlinách či listech znovu zakryjeme, abychom ochránili zbylé rostlinky.

Čerstvý pór po celou zimu

  • Zimní pór můžeme sklízet postupně od časného podzimu až do jara.
  • Pór je výhodné nakopčit, abychom získaly co nejdelší vybělenou, křehkou a lahodnou část.

Pozor na záměnu zimního póru za méně časté letní odrůdy, které mrazuvzdorné nejsou.

Čerstvý pór po celou zimu Čerstvý pór po celou zimu Autor: Archiv ireceptar.cz

 

Nejrannější hlávkový salát

I mezi saláty byly vyšlechtěni zimní otužilci, například odrůda Humil. Sadbu je však vhodné vysadit již do poloviny října, aby rostlinky dobře zakořenily a začaly růst. V zimě rostliny vegetační období přeruší a v růstu pokračují až na jaře. Pak se však vyvíjejí rychle a předstihnou i nejranější jarní salát.

Černý kořen, křehký a sladký

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Černý kořen můžeme vysévat ještě v listopadu a zachytit tak pro klíčení zimní vláhu.

Dlouhé, velmi lahodné křehké kořeny vydrží venku na záhoně bez problému do jara, kdy je jejich chuť ještě lepší. Žádnou zvláštní péči nepotřebují, jen při vyrývání je nutné použít co nejdelší nástroj, protože kořeny bývají dlouhé a opravdu křehké.

Nenáročný topinambur

Když půda zcela nezamrzne, hlízy topinamburu je možné vybírat i v zimě. Nadzemní části rostlin před jejím příchodem seřízneme asi deset centimetrů nad zemí a zakryjeme vrstvou listí, na kterou ještě položíme chvojí.

Nenáročný topinambur Nenáročný topinambur Autor: Archiv ireceptar.cz

Otužilá cibule

Zimní cibule je vytrvalá rostlina s velkou odolností proti nízkým teplotám. Tvoří trsy s drobnějšími cibulkami, její semena se podobají semenům cibule kuchyňské, jsou však drobnější. Množit ji lze i dělením trsů.

Sbíráme ji v průběhu celého roku, velmi kvalitní zeleninou je i její nať. Nikdy ji neskladujeme.