Zdroje: sazenicka.cz, www.jakpestovat.cz, cs.wikibooks.org

Jak ochránit zeleninu před škůdci?

Zlobí vás na zahradě, terase či dvorku škůdci? Dostanou se kamkoli a pochutnávají si přesně na tom, co byste chtěli sklidit sami. Chcete-li vyřídit larvy, brouky či housenky chemickými postřiky, v zahrádkářských potřebách jich najdete nepočítaně. Narazíte ale také na biologické prostředky a postřiky, které překvapí dobrou účinností.

V případě přírodních prostředků máme často představu, že mohou být funkční, ale ne dostatečně radikální. Vyzkoušejte biologické postřiky a přípravky proti škůdcům některé najdete v obchodech nebo je objednejte online ve specializovaných laboratořích.

Nejběžnější škůdci na zelenině, prevence a postřiky

Bělásek zelný (Pieris brassicae) je dobře známý motýl, který však naklade 20 až 100 vajíček na rub listu zeleniny a za sezónu zvládne až dvě generace. Larvy napadají především brukvovité zeleniny.

  • Prevence: Mechanická likvidace vajíček na rubu listu, sběr housenek, bio postřiky s neem olejem

Drátovec čili larva kovaříka je žlutá, ale hlavně tvrdá, díky čemuž získala své jméno. Živí se především kořeny salátů, které začnou bez očividné příčiny uvadat. Drátovci nejčastěji napadají brambory, mrkev a cibuloviny

  • Prevence: pěstování raných odrůd, zrytí půdy, nástraha ve formě poloviny brambory částečně zahrabané v půdě, kterou je nutné kontrolovat a měnit

Dřepčík (Epitrix) je maličký černý nebo velmi tmavý brouk, ale velmi produktivní. Za sezonu obvykle vyrostou dvě generace a každá samička naklade téměř dvě stě vajíček. Larvy se líhnou i kuklí v půdě. Dřepčíci jsou velmi dobře viditelní na květech, především pokud jsou žluté barvy.

  • Prevence: kvalitní častá zálivka zabrání množení a líhnutí dřepčíků

Háďátko bramborové napadá nejen brambory, ale také rajčata. Háďátek je těžké zbavit se, a proto se ochrana soustředí především na likvidaci a střídání plodin.

  • Prevence: likvidace napadených částí rostlin a jejich spálení, bio prostředek s hlísticemi Steirnernema feltiae

Chřestovníček obecný (Crioceris asparagi) je příbuzný s mandelinkami. Také chřestovníček je škůdcem a největší pohromu páchá samozřejmě na chřestu a také na cibulovinách.

  • Prevence: domácí mýdlový roztok, manuální odstraňování brouků, larev a vajíček

Krtonožka obecná (Gryllotalpa gryllotalpa) rozrývá půdu, čímž může poškodit kořeny, ale navíc se také živí podzemními částmi rostlin. Krtonožky napadají polní plodiny, pastviny i trávník, kde mohou způsobit velké škody.

  • Prevence: obdělávání půdy a mechanické odstraňování, biologický prostředek Nemastar

Květilka cibulová, zelená či řepná napadá cibuloviny, zelí, kapustu, květáky i ředkve. Larvy likvidují zeleninu v zemi.

  • Prevence: biologický prostředek s mikroorganismem Macrocheles robustulus, bio insekticidní postřiky a mořidla užívaná při výsadbě

Mandelinka bramborová (Leptinotarsa decemlineata) je dobře známý pruhovaný brouček velký zhruba 1 cm s velmi nechvalnou pověstí. Larvy i dospělci se živí listy brambor, lilků i rajčat.

  • Prevence: biologické postřiky s neem olejem

Molice (Aleyrodoidea) patří mezi bodavě savé a na rostlinách saje na rubové straně listů. Molice se rády živí mnoha různými druhy dřevin i bylin. Díky tvorbě medovice škodí také tím, že roznášejí choroby.

  • Prevence: postřik Mospilan, domácí postřik z vody a octa v poměru 5:1, žluté lepové desky, bio přípravky používající parazitické vosičky Encarsia formosa, mikroorganismus Amblyseius swirskii, Orius laevigatus či postřiky s neem olejem

Mšice jsou savý hmyz a je jich obrovské množství druhů, které si vybírají konkrétní zeleň. I mšice produkují medovici, která je původcem černě houbového původu, zároveň je to pro mravence důležitá látka, díky níž mšice chrání před predátory.

  • Prevence: zabraňte přístupu mravenců například lepovou nástrahou, bio přípravky používající parazitickou vosičku Aphidius colemani a Aphidoletes aphidimyza vhodné do skleníků a fóliovníků, žluté lepové desky, postřiky s neem olejem, mýdlový či saponátový postřik

Plzáci a slimáci jsou plži, kteří se živí zelenými částmi rostlin. Jsou schopni napadnout většinu rostlin na zahradě. V největším nebezpečí jsou vždy mladé sazenice, ale nevyhýbají se ani vzrostlejší zelenině.

  • Prevence: granulované otrávené návnady na přírodní bázi

Pochmurnatka mrkvová je dvoukřídlý hmyz, který škodí především na kořenové zelenině. Neškodí však dospělé tmavé mušky se žlutýma nohama, ale jejich larvy, které si pochutnávají na mrkvi, celeru i petrželi.

  • Prevence: používejte velmi rané odrůdy, průmyslové insekticidy, zbavte se napadených rostlin

Ponrava čili larva brouků z nadčeledi Scarabaeoidea. Žije v zemi až 4 roky, kde okusuje kořeny rostlin, které může zcela zahubit.

  • Prevence: bio prostředek s parazitickými hlísticemi Heterorhabditis downesi

Sviluška je dobře známý roztoč, který i přes své minimální rozměry dokáže napáchat velké škody. Také svilušek je několik druhů. Sáním na listech zanechává skvrny, podle který se pozná jejich výskyt.

  • Prevence: bio přípravky s dravými roztoči Phytoseiulus persimilis, bio prostředek s mikroorganismy Neoseiulus californicus či Amblyseius swirskii nebo Amblyseius cucumeris

Související články