Jak funguje smíšená výsadba?

Doprovodná neboli smíšená výsadba je postup, který podporuje prospěšné vztahy mezi rostlinami, jež společně rostou na zahradě. Běžným příkladem je způsob pěstování kukuřice, dýně a hrášku. Tzv. tři sestry už spolu vysazovali domorodí Američané. Rostliny jsou v této kombinaci doslova šťastné. Hrášek sytí půdu důležitým dusíkem, který potřebuje také dýně i kukuřice. Ta se mu odvděčuje oporou, jež mu poskytují její klasy. Štětinaté stonky dýní zase brání růstu plevelů.

Jak založit smíšenou zahradu?

Důležité je plánování. Je dobré znát, jaké rostliny spolu dokáží koexistovat. Z nich si pak vyberte ty, které chcete pěstovat. Mějte na paměti, že společná výsadba znamená, že rostliny spolu sdílejí zahradní prostor ve stejnou dobu. Rostliny by si tak měly navzájem pomáhat. Přitahovat opylovače, odpuzovat škůdce, poskytovat si navzájem důležité živiny, stín nebo oporu.

Jak správně kombinovat rostliny na zahradě?

Jakmile budeme sázet zeleninu vedle vhodných sousedů, dočkáme se zdravější, krásnější a bohatší úrody. Naopak, pokud nebudeme respektovat jejich nároky na vláhu, stanoviště, živiny a prostor, dočkáme se menší úrody nebo dokonce uhynutí rostlin. Proto je dobré znát jednotlivé druhy zeleniny a jejich nároky na stanoviště a ochranu.

Základní kombinace zeleniny

Řepa a česnek

Společné pěstování řepy a česneku má mnoho výhod. Škůdci jako jsou různí červi, brouci, hlemýždi a můry rádi napadají červenou řepu. Vůně česneku je však zažene. Česnek také zlepšuje chuť červené řepy a síra, kterou řepa produkuje funguje jako protiplísňový prostředek.

Brokolice a cibule

Stojíte o skvělou chuť brokolice? Vysaďte ji společně s cibulí. Ta má insekticidní a fungicidní účinky a chrání proto před řadou chorob. Brokolici můžete vysadit také s červenou řepou a celerem. Jako odháněči škůdců funguji bylinky jako je kopr, šalvěj, máta nebo rozmarýn.

Mrkev a pórek

Mrkev často napadají mušky a pórek je zase obtěžován můrami a cibulovými muškami. Rostliny si tyto škůdce dokáží navzájem odehnat. Mrkvi se bude dařit dobře i vedle cibule, salátu, hrášku, ředkvičky nebo šalvěje a rozmarýnu.

Okurky a hrášek

Hrášek zvyšuje dusík v půdě, který okurky milují. Povzbuzuje totiž k růstu a plození. Vedle okurek můžete vysadit také pnoucí fazoli, slunečnici, kukuřici nebo kopr.

Ředkvičky a špenát

Ředkvičky pomáhají špenátu proti napadení škůdci, jež požírají jeho listy. Ředkev můžete sadit také spolu se salátem, jarní cibulí, mrkví, nebo s červenou řepou. Špenát zase může sousedit s jahodami a paprikou.

Rajčata a bazalka

Oblíbené ingredience na letní salát nebo italskou omáčku můžete k sobě naaranžovat už na zahradě. K rajčatům se bude hodit také mrkev, cibule, pažitka a petržel. Snese se také s paprikou.

Brambory a zelí

Bramborám se bude dobře dařit ve společnosti zelí, kukuřice, lilku, česneku, cibule nebo brokolice. Nevysazujte je ale do společnosti rajčat, okurek nebo melounů.

Zdroje: abecedazahrady.dama.cz, www.receptyprimanapadu.cz a chalupari-zahradkari.cz