Teplé pařeniště je vyhřívané kompostem nebo hnojem, můžete se tedy směle pustit do práce a první jarní vitamíny můžete mít už v dubnu. Semínka pro klíčení potřebují hodně světla, takže čím bude den v měsíc delší, tím lépe. Ideální pro výsev v tomto období jsou rané košťáloviny, ředkvičky, ale také mrkev. Vhodné jsou i některé druhy kedluben, salátů nebo zelí, zimní i naťová cibulka, česnek či řeřicha. Za okno na parapet patří citlivější zelenina a bylinky, jako třeba papriky, celer, rajčata, lilek či majoránka nebo bazalka.

Domácí substrát

Nejprve si připravte substrát, který by měl být spíše vlhčí. Výhodou je, že výsevní substrát koupíte v každém dobrém zahradnictví. Namíchat si ho však můžete i doma, tak jak to dělaly naše babičky. Smíchejte tedy obyčejnou zeminu, písek a kompost v poměru 1:1:1. Substrát nakypřete a pak si naznačte řádky, do kterých budete zeleninu vysévat. Povrch musí být zcela rovný, jen tak zabráníte zadržování vody a utopení semínek.

Vlažná voda

Mezi řádky dodržujte vzdálenost asi 10 cm a semínka vkládejte do zeminy řídce, aby zelenina vyrostla dostatečně silná. Osivo by mělo být v hloubce asi půl centimetru, více ne, protože než by se klíček probojoval na povrch, trvalo by to delší dobu. Máte vyseto? Mírně semínka zatlačte deskou, třeba prknem, a jemně zalijte vlažnou vodou. A nezapomeňte si v pařeništi nechat místo na pozdější druhy zeleniny nebo květiny.

Zdroje:www.receptyprimanapadu.cz, smilinggardener.com