Zdroje: www.jakpestovat.cz, www.ceskestavby.cz

V posledních letech je pěstování čehokoli opět „in“. A co teprve v posledním roce a půl, v období covidu. To se do pěstování pustili i ti, koho zahrada do té doby moc nezajímala. Mám s tím vlastní zkušenost.

Co druh, to rozdílné nároky na zálivku

Každá zelenina má svoje specifika ohledně pěstování a zálivky nevyjímaje. Rajčata budete zalévat jinak než cibuli. Při nadbytku vody u ředkviček, rajčat, mrkve nebo kedlubny, dochází k popraskání rostlinných pletiv. Při nedostatku vody například hořkne salát, kedlubny tvrdnou, dochází k vadnutí rostlin.

Jakou vodou zalévat

Shromažďujte si na zahradě dešťovou vodu, nebudete litovat! Ta je totiž na zeleninu nejideálnější. Lze pořídit různé nádoby, velké, menší, i barevně se dá v dnešní době vybrat. Voda je teplejší, což je na zalévání velké plus! Pokud nechcete mít po zahradě rozestavěné nádoby s vodou, pořiďte si podzemní nádrž.

Zalévací tipy, které zelenině prospějí:

  1. Rostliny, které pěstujete na textilii, zalévejte přímo ke kořenům.
  2. Zjistěte si dle druhu zeleniny, jakým množstvím zalévat podle období.
  3. Zalévejte, až když je půda suchá. Nejen na povrchu! Zabořte prst do půdy, a pokud je suchá i dole, se zálivkou nečekejte a vyrazte.
  4. Nejvýhodnější je zalévat brzy ráno, voda rychleji z listů oschne a tím pádem se dá zabránit vzniku plísní. V tomto případě se jedná o zeleninu, která se může kropit. Jestli zavlažujete přímo ke kořenům, zalévejte klidně navečer. Nikdy přes den! Sluneční paprsky rozpálí půdu, vy ji vodou zchladíte, zelenina bude v šoku a spaří se.
  5. Zeleninu, jako je cibule, hrášek, saláty, kořenová zelenina, fazole nebo brukvovité plodiny, můžete kropit z konve nebo hadice úplně celé.
  6. Naopak rajčatům, cuketám, dýním, patizonům, okurkám a bramborám taková ranní sprška neprospěje. U této zeleniny zavlažujte přímo ke kořenům nebo vytvořte rigoly mezi jednotlivými řádky zeleniny, které na konci řádku zakončete stěnou, aby voda nikam neodtékala. Do tohoto rigolu nalijte větší množství vody, která se bude pomalu vsakovat. Tímto způsobem se zalévá méně často, ale za to masivně.
  7. Přidejte k zelenině mulč, ale v malém množství, jinak vám bude plesnivět. Použijte například malou vrstvu posekané trávy, dá se sehnat i mulčovací netkanou textilií.
  8. Zbavujte záhon pravidelně plevelu, který vláhu zbytečně zelenině odebírá.
  9. Cibulovinám dopřejte hojnou zálivku během první poloviny vegetace. Až budou dozrávat, vyžadují spíše sušší prostředí.