Některé druhy zeleniny mají až závratně krátkou vegetační dobu. Pokud vám na zahradě pomáhají děti, které si založily svůj záhonek, určitě jim dejte semínka této rychle rostoucí zeleniny. Nejenže je to povzbudí, protože budou mít radost z včasné úrody, určitě je to bude i motivovat k další práci na zahradě.

Základní klasika

Přeborníkem v růstu jsou salát, ředkvička a špenát. Dokonce je můžete sklízet již za tři týdny od výsevu. Podmínkou jsou dostatečně výživná půda, chráněné stanoviště, správná teplota a vláha.

Jaké druhy zeleniny, které vypěstujete za 30 dní, vybrat? Podívejte se na toto video:

Zdroj: Youtube

Salát

Rychle rostoucí salát je základem jarního výsevu. Rané saláty mají vegetační dobu jeden měsíc. Mladé listy můžete sklízet dokonce dříve, než se utvoří samotné hlávky.

Ředkvička

Vyberte si odrůdy k rychlení. Pokud ředkvičky nasejete do pařeniště nebo skleníku, urychlíte jejich růst. Sklizeň probíhá postupně, jak dorůstají.

Špenát

Nejrychlejší jarní zeleninou je špenát. Dokonce svojí rychlostí předčí i raný salát. Se sběrem jednotlivých listů můžete začít dříve než za měsíc. Rozhodně se vám vyplatí pěstovat špenát na záhonech, které po jeho sklizni osadíte další zeleninou. Podmínkou po sklizni špenátu je doplnění kompostu nebo hnojiva, aby další plodová zelenina měla dostatek živin.

Baby velikost zeleniny

Další skupinou rychle rostoucích jarních plodin je „baby“ zelenina. Předností této křehké mladé zeleniny jsou její vynikající chuť i dekorativnost na talíři.

Baby červená řepa

Tato chuťově výtečná zelenina má krátkou vegetační dobu. Sklizeň probíhá postupně podle velikostí bulv. Nezapomeňte, že celá červená řepa se dá zužitkovat. Její listy můžete použít do salátů i na přímou konzumaci.

Baby mrkev

Má stejné pěstební nároky jako klasická mrkev, pouze dorůstá rychleji a do menší velikosti. Kratší a drobnější kořeny můžete sklízet již za měsíc od výsevu. Tato mrkev je určená k sezónní konzumaci. Není vhodná ke skladování.

Baby okurka

Rychlou dobou dozrání se může pochlubit i salátová okurka Baby - F1. Sejte ji do země vyhřáté alespoň na 15 °C. Jedná se o teplomilnou rostlinu s vysokými nároky na vláhu. Pokud má dobré podmínky, první plody ochutnáte velmi brzy.

Naťová zelenina

Některé druhy zeleniny pěstované pro nať také patří do skupiny rychle rostoucí zeleniny. Sklizeň probíhá v několika růstových fázích. Nať si natrhejte ještě mladou, zároveň na rostlině ponechejte část zelené hmoty, která doroste do větší velikosti.

Kopr

Nenáročná aromatická zelenina vyžadující světlo a výživnou půdu dorůstá do výšky jednoho metru. Vy si ovšem můžete kopr sklízet už ve dvaceticentimetrové velikosti. Dokonce je to žádoucí pro sklizeň celé natě, která nemá v mladém vzrůstu ještě dřevnatý stonek.

Rukola

Do salátů a na pokrmy s italskou nebo francouzskou chutí se vyplatí vypěstovat rukolu. Je to zdravá zelenina, která vyroste velice záhy od výsevu. Ke sklizni se hodí spíše mladé listy.

Jarní cibulka

Pěstování jarní cibulky je snadné a rychlé. Zelené vršky můžete uřezávat postupně. Rychlenou jarní cibulku přidávejte do pokrmů v syrovém stavu bez tepelné úpravy.

Vysévat můžete také bylinky, které při dobrých podmínkách do měsíce narostou do sklizňové velikosti. Například koriandr či lichořeřišnici.

Náš tip: rychle rostoucí druhy zeleniny využijte na záhonech jako meziplodiny. Než vysázíte rajčata, nasejte na stejné stanoviště nejprve salát nebo špenát. Opakovanou sklizní různých druhů zeleniny na jednom záhoně zvýšíte užitek ze své zahrady.

Související články

Zdroje informací: www.youtube.com, zahradkarskaporadna.cz